Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane roladki naleśnikowe to niezawodny sposób na wykorzystanie nadmiarowych naleśników. Poniżej znajdziesz przepis na przykładowy farsz, ale możesz przygotować takie roladki z każdym innym, który lubisz.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 662
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1405
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458537
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1683
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 662
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1405
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458537
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1683
Składniki
Podgrzej w rondelku oliwę z oliwek i krótko podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej do rondelka przecier pomidorowy. Dodaj oregano, bazylię i cukier trzcinowy. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Pokrój boczek w kosteczkę. Obierz i posiekaj cebulę. Umyj pieczarki i pokrój na plasterki.
Wysmaż boczek na patelni. Przełóż do miseczki.
Jeśli z boczku wysmażyło się niewiele tłuszczu, dołóż na patelnię trochę masła klarowanego. Zeszklij na nim cebulę. Przełóż do naczynia z boczkiem.
Na tej samej patelni usmaż pieczarki. Pod koniec dopraw je gałką muszkatołową i solą. Połącz z cebulą i boczkiem.
Zetrzyj żółty na dużych oczkach tarki.
Po kolei smaruj każdy w naleśników sosem pomidorowym, rozprowadzaj na nim porcję farszu i posypuj serem żółtym. Zwiń naleśniki w rulony i pokrój na kawałki o długości 2-3 cm. Każdy z kawałków zepnij wykałaczką.
Roladki naleśnikowe ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 20 minut.