Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane roladki naleśnikowe to niezawodny sposób na wykorzystanie nadmiarowych naleśników. Poniżej znajdziesz przepis na przykładowy farsz, ale możesz przygotować takie roladki z każdym innym, który lubisz.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Podgrzej w rondelku oliwę z oliwek i krótko podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej do rondelka przecier pomidorowy. Dodaj oregano, bazylię i cukier trzcinowy. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Pokrój boczek w kosteczkę. Obierz i posiekaj cebulę. Umyj pieczarki i pokrój na plasterki.
Wysmaż boczek na patelni. Przełóż do miseczki.
Jeśli z boczku wysmażyło się niewiele tłuszczu, dołóż na patelnię trochę masła klarowanego. Zeszklij na nim cebulę. Przełóż do naczynia z boczkiem.
Na tej samej patelni usmaż pieczarki. Pod koniec dopraw je gałką muszkatołową i solą. Połącz z cebulą i boczkiem.
Zetrzyj żółty na dużych oczkach tarki.
Po kolei smaruj każdy w naleśników sosem pomidorowym, rozprowadzaj na nim porcję farszu i posypuj serem żółtym. Zwiń naleśniki w rulony i pokrój na kawałki o długości 2-3 cm. Każdy z kawałków zepnij wykałaczką.
Roladki naleśnikowe ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 20 minut.