Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia po cygańsku powstała jako namiastka moich ulubionych ogórków po cygańsku. Bo tegoroczne wyjątkowo deszczowe lato sprawiło, że nasze ogrodowe ogórki “umarły” już w lipcu. Zdążyłam przygotować zaledwie kilka porcji ogórków małosolnych i kilkanaście słoików kiszonych ogórków na zimę i nagle – pstryk – ogórków już nie było! Zupełnie inaczej, niż każdego roku, gdy jeszcze pod koniec września kisiłam ostatnie koślawe ogórki. Więc tego lata chyba powinnam zapomnieć o rozmaitych piklach, sałatkach i marynatach. Ale o jednej sałatce zapomnieć nie potrafiłam, bo jest tak smaczna, że zeszłoroczne zapasy skończyły nam się już dawno! Z braku ogórków postanowiłam więc wypróbować wariant z młodą cukinią.
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 294
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52530
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 526
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 186
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 294
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52530
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 526
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 186
Składniki
Młode cukinie umyj i bez obierania pokrój w półplasterki – takie 2-3 milimetrowe. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Warzywa umieść w misce i posyp solą. Wymieszaj i pozostaw na noc na blacie, by puściły sok. Miskę nakryj ściereczką.
W dużym garnku zagotuj składniki zalewy – cukier, olej, ocet i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez 2-3 minuty. Wyłącz palnik.
Do garnka z zalewą dodaj zasoloną cukinię z cebulą. Wymieszaj wszystko dokładnie, ale delikatnie, by nie uszkodzić plasterków cukinii. Najwygodniej miesza się po prostu dłonią, to nie jest bardzo gorące. Pozostaw cukinię w garnku na jakieś pół godziny, niech się smaki dobrze wymieszają.
Napełniaj słoiki 300-400 ml i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 10-15 minut od momentu zagotowania wody w kociołku (większe słoje trzeba pasteryzować dłużej).
Gorące słoiki ostrożnie wyjmij na deskę i przykryj ręcznikiem lub kocykiem, by mogły stygnąć powoli.
Mam nadzieję, że cukinia po cygańsku godnie zastąpi ogórki zimową porą. Na świeżo smakuje wyśmienicie – jeden słoik się nie zamknął, wstawiłam go więc do lodówki i spróbowaliśmy po tygodniu.
Gotowa sałatka z cukinii w sosie pomidorowym okazała się być pyszna, więc bardzo nam smakowała.
Cukinie i ogórki należą do jednej wspólnej rodziny warzyw dyniowatych, więc - smacznego!