Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukinia po cygańsku

Cukinia po cygańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 452 Ocena: 6033

Dodano:

Odsłon: 2336

Cukinia po cygańsku powstała jako namiastka moich ulubionych ogórków po cygańsku. Bo tegoroczne wyjątkowo deszczowe lato sprawiło, że nasze ogrodowe ogórki “umarły” już w lipcu. Zdążyłam przygotować zaledwie kilka porcji ogórków małosolnych i kilkanaście słoików kiszonych ogórków na zimę i nagle – pstryk – ogórków już nie było! Zupełnie inaczej, niż każdego roku, gdy jeszcze pod koniec września kisiłam ostatnie koślawe ogórki. Więc tego lata chyba powinnam zapomnieć o rozmaitych piklach, sałatkach i marynatach. Ale o jednej sałatce zapomnieć nie potrafiłam, bo jest tak smaczna, że zeszłoroczne zapasy skończyły nam się już dawno! Z braku ogórków postanowiłam więc wypróbować wariant z młodą cukinią.

Składniki

  • 3 kg młodej, niewielkiej cukinii
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej
  • 1/2 szklanki cukru, miodu lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju (użyłam słonecznikowego, ale może być dowolny)
  • 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego, można użyć nieco więcej
  • 500 g koncentratu pomidorowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cukinia po cygańsku

Przygotowanie

  1. Młode cukinie umyj i bez obierania pokrój w półplasterki – takie 2-3 milimetrowe. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Warzywa umieść w misce i posyp solą. Wymieszaj i pozostaw na noc na blacie, by puściły sok. Miskę nakryj ściereczką.

  2. W dużym garnku zagotuj składniki zalewy – cukier, olej, ocet i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez 2-3 minuty. Wyłącz palnik.

  3. Do garnka z zalewą dodaj zasoloną cukinię z cebulą. Wymieszaj wszystko dokładnie, ale delikatnie, by nie uszkodzić plasterków cukinii. Najwygodniej miesza się po prostu dłonią, to nie jest bardzo gorące. Pozostaw cukinię w garnku na jakieś pół godziny, niech się smaki dobrze wymieszają.

  4. Napełniaj słoiki 300-400 ml i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 10-15 minut od momentu zagotowania wody w kociołku (większe słoje trzeba pasteryzować dłużej).

  5. Gorące słoiki ostrożnie wyjmij na deskę i przykryj ręcznikiem lub kocykiem, by mogły stygnąć powoli.

  6. Mam nadzieję, że cukinia po cygańsku godnie zastąpi ogórki zimową porą. Na świeżo smakuje wyśmienicie – jeden słoik się nie zamknął, wstawiłam go więc do lodówki i spróbowaliśmy po tygodniu.

  7. Gotowa sałatka z cukinii w sosie pomidorowym okazała się być pyszna, więc bardzo nam smakowała.

  8. Cukinie i ogórki należą do jednej wspólnej rodziny warzyw dyniowatych, więc - smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń