Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia po meksykańsku to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego letniego i jakże pysznego warzywa. W tej wersji jest ona delikatnie pikantna i bardzo mocno pomidorowa, czyli taka, jak powinna być przyrządzana w Meksyku!
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6409
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 915
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6409
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 915
Składniki
Cukinię umyj i odkrój końcówki. Pokrój ją na grubsze plastry, a następnie te na ćwiartki lub większą kostkę. Przełóż je do miski. Cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie piórka. Także przenieś je do miski. Warzywa zasyp 2 łyżkami soli i odstaw na godzinę. Po tym czasie odsącz nadmiar wody.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Zmiksuj je blenderem, możesz nieco niedokładnie, pozostawiając większe cząstki. W rondelku wymieszaj ze sobą ocet i wodę. Dodaj cukier, gorczycę, kurkumę i chili. Podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj pomidory. Całość zagotuj i duś pod przykryciem przez 3 minuty. Zdejmij z ognia. Do słoików włóż ciasno cukinię z cebulą, a także po ząbku czosnku. Zalej gorącą jeszcze zalewą i szczelnie zakręć.
Włóż słoiki do garnka wyścielonego ściereczką. Zalej je wodą do ok. połowy ich wysokości. Pasteryzuj przez ok. 15 minut, a następnie wyciągnij i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Cukinię po meksykańsku przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Jest gotowa do spożycia już następnego dnia, ale pełny smak rozwinie dopiero po ok. tygodniu.