Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiasz się co podawać w zimie jako dodatek do obiadu prócz ogórków kiszonych? Mamy świetny pomysł, zamarynuj fasolkę szparagową. Będzie idealnie pasować do gotowanych ziemniaków i mięsa. W przepisie nie użyliśmy octu, przez co koniecznie jest dwukrotne pasteryzowanie.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 182
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 182
Składniki
Fasolkę przepłucz pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki i podziel na mniejsze części.
W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli, gdy będzie wrzeć, wrzuć fasolkę i gotuj przez 4 minuty. Następnie odcedź i przełóż do słoików zostawiając od góry 2 cm wolnej przestrzeni. Do każdego słoika dodaj po liściu laurowym i 2 ziarenka ziela angielskiego.
Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę wraz z solą i cukrem. Następnie przelej ją do słoików - fasolka powinna być nią całkowicie przykryta. Dokładnie zakręć słoiki.
Na dnie dużego garnka ułóż ścierkę kuchenną. Postaw na niej słoiki i zalej wodą do ¾ ich wysokości. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez około 35 minut. Po upływie czasy wciągnij słoiki i odstaw do wystygnięcia.
Po 24 godzinach godzinach ponów pasteryzację. Tym razem po wyciągnięciu słoików, odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.