Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Fasolka szparagowa na zimę
  • Przetwory
  • Przepis na

Fasolka szparagowa na zimę

25.07.2025 Odsłon: 23155
5.0 (25 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
1-2 osoby
1-2 os.
smaker
smaker

Fasolka szparagowa na zimę bez octu to sposób na zamknięcie smaków lata w słoikach i możliwość otwarcia ich w środku zimy, kiedy najdzie cię ochota na słoneczne smaki lub też potrzebujesz składnika do sałatek, sosów lub dodatków obiadowych. 

Domowe przetwory z fasolki szparagowej - gdzie je wykorzystywać? 

Taką fasolkę szparagową ze słoików możesz używać wszędzie tam, gdzie swoje zastosowanie znalazłaby świeża, lekko zblanszowana wrzątkiem. Po odlaniu zalewy możesz z powodzeniem lekko ją przesmażyć i posypać bułką tartą. Dobrze osuszoną dodaj do wiosennych sałatek lub zupy wiejskiej. Z powodzeniem możesz ją zblendować, by użyć w sosie lub kremie z białych warzyw. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak wybrać fasolkę szparagową do słoików? 

Domowe przetwory z fasolki szparagowej wymagają użycia warzyw młodych, jędrnych, bez plam i uszkodzeń. Najlepiej, jeśli to fasolka z przydomowego ogródka lub innego, znanego źródła. Starsze sztuki, z widocznymi nasionami w strąkach, mogą być łykowate i twarde. Do konserwowania nadaje się zarówno fasolka zielona, jak i żółta, choć ta druga jest bardziej miękka oraz delikatniejsza w smaku, przez co jest często wybierana do zamykania w słoikach. Przed włożeniem do słoików nie zapomnij odciąć końcówek oraz krótko zblanszować strączków. 

Przepis na fasolkę szparagową - zalewa z cukrem 

By zrobić fasolkę szparagową ze słoika wystarczy bardzo prosta zalewa z solą i cukrem. Wystarczą 2 łyżeczki soli oraz łyżeczka cukru, by prawidłowo zakonserwować warzywa. Sól nie tylko nadaje całości smaku, ale także hamuje rozwój patogennych bakterii. Aby zwiększyć bezpieczeństwo przetworów, można dodać niewielką ilość kwasku cytrynowego, ale nie jest to konieczne. Każdy ma swoją ulubioną fasolkę szparagową, do której można dodać także liść laurowy, ziele angielskie czy nasiona czarnego pieprzu. Należy zalać fasolkę tak, by była całkowicie pod płynem. 

Jak konserwować fasolkę szparagową - pasteryzacja słoików 

Strąki należy układać w czystych i sterylnych słoikach, dzięki czemu zapobiega się namnażaniu bakterii i pleśni. Po wyparzeniu naczyń, pamiętaj, by nie dotykać ich od wewnątrz. Świeża fasolka szparagowa zawiera bardzo mało własnego kwasu, przez co zaleca się przeprowadzenie podwójnej lub nawet potrójnej pasteryzacji słoików. Co 24 godziny należy wkładać przetwory do gotującej się wody. Czas pasteryzacji wynosi 20-35 minut. Jeśli po ostudzeniu nie doszło do zassania nakrętek, najprawdopodobniej są one brudne lub uszkodzone. Wewnątrz może znajdować się też zbyt mało płynu. 

Dlaczego młoda fasolka szparagowa zmienia barwę? 

Marynowana fasolka szparagowa o zmienionej barwie może budzić niepokój i należy sprawdzić zawartość słoików, ale nie oznacza to zawsze zepsucia warzyw. Tracą one swoją intensywność koloru z powodu zbyt długiego blanszowania, a następnie braku szybkiego schłodzenia w zimnej wodzie. Tak samo zbyt długi czas pasteryzowania słoików może wpłynąć niekorzystnie na piękną barwę fasolki, co jednak nie wpływa na jej smak i świetnie się ona sprawdzi do przygotowania fasolki szparagowej do obiadu inaczej. 

Jak przechowywać słoiki fasolki szparagowej? 

Przygotowane przez ciebie kilka lub kilkanaście słoików fasolki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład piwnicy lub spiżarce. Bezpośrednie światło słoneczne i wysokie temperatury mogą skrócić ich trwałość. Regularnie sprawdzaj, czy nakrętki są wklęsłe. Jeśli któraś jest wypukła, fasolkę należy bezzwłocznie otworzyć i sprawdzić, a jeśli budzi wątpliwości – wyrzucić. Jeśli wygląda na to, że nic jej nie dolega, wstaw ją do lodówki i zużyj w ciągu 2-3 dni. Jednak po prawidłowym przygotowaniu fasolki szparagowej na zimę, może ona wytrzymać nawet rok. 

Fasolka szparagowa latem to jedna z najlepszych nowalijek o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Jeśli chcesz cieszyć się tym smakiem cały rok, pamiętaj zawczasu zamknąć je w słoikach i zalać prostą, lekko słoną zalewą. Choć czas przygotowania gotowych przetworów jest nieco długi i wymaga wielokrotnej pasteryzacji, to warto! Przekonasz się o tym, kiedy przygotujesz swoją pierwszą fasolkę szparagową w sosie pomidorowym. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3319

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 5853

do 60 min 60 min
15
wałek
wałek
Ciasta

Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Ciasta Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia min...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 6139

do 30 min 30 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 699

do 60 min 60 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Dania główne Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...

  • Polska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 12495

do 60 min 60 min
9
ewaeu
ewaeu
Zupy

Kolagenowy barszcz ukraiński

Zupy Kolagenowy barszcz ukraiński

Polecam. Smaczna, pożywna zupa.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2114

do 60 min 60 min
17
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3319

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 5853

do 60 min 60 min
15
wałek
wałek
Ciasta

Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Ciasta Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia min...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 6139

do 30 min 30 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 699

do 60 min 60 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Dania główne Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...

  • Polska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 12495

do 60 min 60 min
9
ewaeu
ewaeu
Zupy

Kolagenowy barszcz ukraiński

Zupy Kolagenowy barszcz ukraiński

Polecam. Smaczna, pożywna zupa.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2114

do 60 min 60 min
17
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Fasolka szparagowa na zimę
Autor:
smaker
> 60 min
1-2 osoby

Składniki

  • 1 kg żółtek fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
Zalewa
  • 1 ½ litra wody
  • 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
1

Fasolkę przepłucz pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki i podziel na mniejsze części.

2

W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli, gdy będzie wrzeć, wrzuć fasolkę i gotuj przez 4 minuty. Następnie odcedź i przełóż do słoików zostawiając od góry 2 cm wolnej przestrzeni. Do każdego słoika dodaj po liściu laurowym i 2 ziarenka ziela angielskiego.

3

Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę wraz z solą i cukrem. Następnie przelej ją do słoików - fasolka powinna być nią całkowicie przykryta. Dokładnie zakręć słoiki.

4

Na dnie dużego garnka ułóż ścierkę kuchenną. Postaw na niej słoiki i zalej wodą do ¾ ich wysokości. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez około 35 minut. Po upływie czasy wciągnij słoiki i odstaw do wystygnięcia.

5

Po 24 godzinach godzinach ponów pasteryzację. Tym razem po wyciągnięciu słoików, odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki