Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku jakoś wyjątkowo chodziła za mną jarzynka solona na zimę. Robiłam ją wraz z mamą w bardzo dawnych czasach, a później odeszła w zapomnienie. Zastąpiły ją inne wspaniałe domowe produkty, które ułatwiają codzienne gotowanie. A ja tylko wspomnę, że solona włoszczyzna tak bardzo nie dawała mi spokoju, że wreszcie postanowiłam ją przygotować. I podzielić się moją sprawdzoną recepturą z wszystkimi Czytelnikami. I na początek ważna uwaga - wszystkie składniki ważę po oczyszczeniu i - w razie potrzeby - obraniu. To ważne!
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 85
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 134
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 240
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 85
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 134
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 240
Składniki
Włoszczyzna solona to jest bardzo łatwa do przygotowania rzecz. Wystarczy dokładnie umyć i oczyścić wszystkie warzywa, szczególną uwagę zwracając na por. Z jego zakamarków trzeba bardzo dokładnie wypłukać piasek, żeby potem nie zgrzytał w zębach.
W razie potrzeby obierz jarzyny ze skórek. Jeśli używasz pomidorów, to nie musisz koniecznie zdejmować z nich skórki.
Wszystkie warzywa kolejno przepuść przez maszynkę do mielenia albo zetrzyj na tarce o małych oczkach, możesz też drobno je posiekać lub potraktować malakserem.
Kawałki powinny być dość drobne, ale jednak to nie ma być miazga czy też gładka pasta.
Rozdrobnione warzywa umieść na wadze i na każdy kilogram mieszanki weź 150 gramów (15 dag) soli. Jeśli warzyw jest np. 2,8 kilograma, to soli musi być 420 gramów (150×2,8=420). Ja miałam 3 kg zmielonych warzyw, więc użyłam 450 g soli (150×3=450).
Dokładnie wymieszaj warzywa z solą, a następnie przykryj miskę ściereczką. Po dłuższej chwili puszczą sok.
Ty w tym czasie przygotuj słoiki. Wyparz je wrzątkiem, nakrętki też.
Możesz pominąć wyparzanie, jeśli słoiki zostały umyte w zmywarce, bo temperatura zmywania wystarczy, aby usunąć niechciane zarodniki pleśni czy inne patogeny. Przyprawione solą warzywa porozkładaj do słoików, sprawiedliwie rozdzielając sok. Zadbaj o to, aby wypchnąć z każdego słoika pęcherzyki powietrza.
Zakręć słoiki i opisz, a następnie wynieś do spiżarni.
Solona włoszczyzna bardzo dobrze przechowuje się nawet w ciepłej piwnicy w bloku, więc nie trzeba jej pasteryzować. Tutaj sól jest wspaniałym i najlepszym konserwantem, bo dzięki niej włoszczyzna nie pleśnieje i nie kiśnie. Pamiętaj jednak, że po przyniesieniu do kuchni i otwarciu słoika lepiej jest przechowywać go w lodówce. Wystarczy dolna półka. I zawsze wyjmuj potrzebną porcję jarzynki czystą łyżką, żeby nie zainfekować zawartości słoika.
Jarzynka solona to jest świetne rozwiązanie dla osób, które jesienią zebrały sporo warzyw z własnego ogródka i nie mają pomysłu, jak je bezpiecznie przechować. Przyprawa, bo chyba należy tę jarzynkę nazwać przyprawą, jest wielkim ułatwieniem podczas gotowania zup i sosów w zimie. Dodanie jej do wrzącej wody i gotowanie przez kilka minut pozwala uzyskać coś na kształt bulionu czy wywaru warzywnego. Oczywiście nie ugotujesz w ten sposób rosołu, ale już barszcz, pomidorówkę czy zupę ogórkową – jak najbardziej. Przyda się też przy gotowaniu dowolnego risotta (koniecznie sprawdź moje przepisy, bo są przepyszne!). Jeśli masz na podorędziu taką soloną jarzynkę, to nie musisz zimą lecieć do sklepu po włoszczyznę za każdym razem, jak Ci się zachce jakiejś potrawy na bazie wywaru z warzyw. To jest naprawdę świetne rozwiązanie dla każdego, więc gorąco polecam!