Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszona kapusta z marchwią, żurawiną i kminkiem.

Kiszona kapusta z marchwią, żurawiną i kminkiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1426 Ocena: 18417

Dodano:

Odsłon: 1866

Szybka w kiszeniu, zdrowa, bo kiszona a nie zakwaszana octem jaką oferują nam sklepy. Idealna do surówek.

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas w którym przygotujemy kapustę do kiszenia wynosi 30 minut, szatkowanie, mieszanie, przyprawianie.

  2. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na wiórka.

  3. Solimy, dodajemy żurawinę, kminek.

  4. Dobrze mieszamy i ugniatamy. Odstawiamy na 1-2 godziny.

  5. Po tym czasie znowu dobrze mieszamy i ugniatamy i wkładamy do wyparzonego gliniaka (garnek kamienny), układamy ścisło, trzeba także dobrze ugnieść.

  6. Przykrywamy talerzykiem i przyciskamy słoikiem litrowym z wodą. w drugim lub trzecim dniu następuje wzmożona fermentacja, musimy 2 - 3 razy dziennie robić dziury wyparzonym kawałkiem kija w celu pozbycia się gazów powstałych podczas fermentowania kapusty. Codziennie ugniatamy i po 5- 7 dniach jest dobra do jedzenia. Ale całkowity proces kiszenia zakończony jest po 12-14 dniach.

  7. Po tym czasie możemy kapustę powkładać ścisło do wyparzonych 3-4 słoików 900 ml lub 2 słoików 2 litrowych, wlać sok z kapusty na wierzch. Musimy pamiętać żeby kapusta była całkiem zakryta sokiem (kwasem z kapusty), jest to
    gwarancja dłuższego przechowania kapusty.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 29 września 2017 super na pewno się skuszę zrobić,tylko podpowiedz skąd masz żurawinę w kulkach,a nie te wypłuczyny,które oferują sklepy? Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 września 2017 No masz, z żurawiną nie robiliśmy, więc dzięki za nowy pomysł na kapuchę :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń