Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka w kiszeniu, zdrowa, bo kiszona a nie zakwaszana octem jaką oferują nam sklepy. Idealna do surówek.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Czas w którym przygotujemy kapustę do kiszenia wynosi 30 minut, szatkowanie, mieszanie, przyprawianie.
Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na wiórka.
Solimy, dodajemy żurawinę, kminek.
Dobrze mieszamy i ugniatamy. Odstawiamy na 1-2 godziny.
Po tym czasie znowu dobrze mieszamy i ugniatamy i wkładamy do wyparzonego gliniaka (garnek kamienny), układamy ścisło, trzeba także dobrze ugnieść.
Przykrywamy talerzykiem i przyciskamy słoikiem litrowym z wodą. w drugim lub trzecim dniu następuje wzmożona fermentacja, musimy 2 - 3 razy dziennie robić dziury wyparzonym kawałkiem kija w celu pozbycia się gazów powstałych podczas fermentowania kapusty. Codziennie ugniatamy i po 5- 7 dniach jest dobra do jedzenia. Ale całkowity proces kiszenia zakończony jest po 12-14 dniach.
Po tym czasie możemy kapustę powkładać ścisło do wyparzonych 3-4 słoików 900 ml lub 2 słoików 2 litrowych, wlać sok z kapusty na wierzch. Musimy pamiętać żeby kapusta była całkiem zakryta sokiem (kwasem z kapusty), jest to gwarancja dłuższego przechowania kapusty.
Smacznego!!!