Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone po carsku z dodatkiem liścia winogron i miodu to prawdziwa uczta smaków. Wychodzą niezwykle aromatyczne, pełne koperku, chrzanu i czosnku, a jednocześnie mają w sobie odrobinę finezji.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22608
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44709
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22608
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44709
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Składniki
Ogórki dokładnie umyj i odetnij im końcówki (po ok. 2 mm). Możesz je włożyć na 2 godziny do zimnej wody, by były jeszcze bardziej chrupiące.
Dokładnie umyj i wyparz słoiki oraz nakrętki. Na dno każdego słoika włóż liść winogrona, pieprz, gorczycę, koperek, czosnek i chrzan.
Ogórki układaj ciasno pionowo lub poziomo, przekładając jeszcze dodatkowo koperkiem i czosnkiem, jeśli zostanie.
W garnku zagotuj 2 litry wody z 3 łyżkami soli mieszaj aż sól całkowicie się rozpuści.
Zdejmij z ognia, lekko przestudź (powinna być gorąca, ale nie wrząca), dodaj łyżeczki płynnego miodu i dobrze wymieszaj.
Wlej ciepłą zalewę do słoików tak, aby całkowicie przykryła ogórki i dodatki. Zakręć słoiki mocno wyparzonymi pokrywkami.
Słoiki odstaw w temperaturze pokojowej na 2–3 dni, by zaczęła się fermentacja. Gdy zalewa zrobi się lekko mętna, przenieś słoiki do chłodnego miejsca (piwnicy lub lodówki).