Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone po carsku z dodatkiem liścia winogron i miodu to prawdziwa uczta smaków. Wychodzą niezwykle aromatyczne, pełne koperku, chrzanu i czosnku, a jednocześnie mają w sobie odrobinę finezji.
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 86
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5572
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2624
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 86
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5572
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2624
Składniki
Ogórki dokładnie umyj i odetnij im końcówki (po ok. 2 mm). Możesz je włożyć na 2 godziny do zimnej wody, by były jeszcze bardziej chrupiące.
Dokładnie umyj i wyparz słoiki oraz nakrętki. Na dno każdego słoika włóż liść winogrona, pieprz, gorczycę, koperek, czosnek i chrzan.
Ogórki układaj ciasno pionowo lub poziomo, przekładając jeszcze dodatkowo koperkiem i czosnkiem, jeśli zostanie.
W garnku zagotuj 2 litry wody z 3 łyżkami soli mieszaj aż sól całkowicie się rozpuści.
Zdejmij z ognia, lekko przestudź (powinna być gorąca, ale nie wrząca), dodaj łyżeczki płynnego miodu i dobrze wymieszaj.
Wlej ciepłą zalewę do słoików tak, aby całkowicie przykryła ogórki i dodatki. Zakręć słoiki mocno wyparzonymi pokrywkami.
Słoiki odstaw w temperaturze pokojowej na 2–3 dni, by zaczęła się fermentacja. Gdy zalewa zrobi się lekko mętna, przenieś słoiki do chłodnego miejsca (piwnicy lub lodówki).