Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam swój ogród i mogę nazwać go ekologicznym. Nie używam polepszaczy aby rośliny wydały plon. Te ogórki robię bez kupnych mieszanek a tylko z dodatkami zebranymi na ogrodzie.
Zalewę robię 4:1, czyli 4 szklanki wody i 1 octu.
Jak ogórki już umyję, układam je ciasno w słoikach. Słoiki przedtem myję i wyparzam.
Do każdego wrzucam po ok. 6 ziarenek ziela angielskiego, po 3 duże liście laurowe, jeden liść z winogrona, połowę albo 1/3 liścia chrzanu - zależy od wielkości, cały średni korzeń chrzanu wcześniej obrany, sporą gałązkę kopru wraz z kwiatem, 2-3 ząbki czosnku. Do każdego słoika dodaję po 1 łyżeczce gorczycy.
Tak się zastanawiam jaką ilość ogórków podać....nigdy nie ważyłam. Zwyczajnie robię zalewę i mam miskę ogórków. Jak zabraknie zalewy, to dorabiam.
Przygotowuję zalewę.
Gotuję wodę z octem, solą i cukrem. Cukru dodaję do smaku od 5 do 8 łyżek. Sól to 1 łyżka na tę porcję.
Ogórki zalewam gorącą zalewą i zaczynam pasteryzować.
Wkładam gotowe słoiki do wrzącej wody i pasteryzuję ok 7 minut. Właściwie zwracam uwagę na kolor ogórków. Jak zostaje niewielka ilość zielonych plamek wyciągam je z wrzątku, dokręcam i ustawiam do góry dnem do ostygnięcia. Jest wtedy większa pewność, że wszystkie słoiki się domkną.
To chyba jeden z najpopularniejszych przetworów z ogórków :) Ogórki konser...
Odsłon: 3794
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7826
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2118
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30014
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5039
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7826
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2118
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30014
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5039
Składniki
Zalewę robię 4:1, czyli 4 szklanki wody i 1 octu. Jak ogórki już umyję, układam je ciasno w słoikach. Słoiki przedtem myję i wyparzam. Do każdego wrzucam po ok. 6 ziarenek ziela angielskiego, po 3 duże liście laurowe, jeden liść z winogrona, połowę albo 1/3 liścia chrzanu - zależy od wielkości, cały średni korzeń chrzanu wcześniej obrany, sporą gałązkę kopru wraz z kwiatem, 2-3 ząbki czosnku. Do każdego słoika dodaję po 1 łyżeczce gorczycy. Tak się zastanawiam jaką ilość ogórków podać....nigdy nie ważyłam. Zwyczajnie robię zalewę i mam miskę ogórków. Jak zabraknie zalewy, to dorabiam.
Przygotowuję zalewę. Gotuję wodę z octem, solą i cukrem. Cukru dodaję do smaku od 5 do 8 łyżek. Sól to 1 łyżka na tę porcję. Ogórki zalewam gorącą zalewą i zaczynam pasteryzować. Wkładam gotowe słoiki do wrzącej wody i pasteryzuję ok 7 minut. Właściwie zwracam uwagę na kolor ogórków. Jak zostaje niewielka ilość zielonych plamek wyciągam je z wrzątku, dokręcam i ustawiam do góry dnem do ostygnięcia. Jest wtedy większa pewność, że wszystkie słoiki się domkną.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Przetwory
Rabarbarowy curd
Przetwory
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Przetwory
Mielonka z boczku i szynki.
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania produktów spożywczyc...
Odsłon: 75
Rabarbarowy curd
Popularny lemon curd to tradycyjny angielski przysmak, którego nikomu nie trz...
Odsłon: 305