Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 5023
Dodano: 13.07.2019
Odsłon: 11860
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Zalewę robię 4:1, czyli 4 szklanki wody i 1 octu.
Jak ogórki już umyję, układam je ciasno w słoikach. Słoiki przedtem myję i wyparzam.
Do każdego wrzucam po ok. 6 ziarenek ziela angielskiego, po 3 duże liście laurowe, jeden liść z winogrona, połowę albo 1/3 liścia chrzanu - zależy od wielkości, cały średni korzeń chrzanu wcześniej obrany, sporą gałązkę kopru wraz z kwiatem, 2-3 ząbki czosnku. Do każdego słoika dodaję po 1 łyżeczce gorczycy.
Tak się zastanawiam jaką ilość ogórków podać....nigdy nie ważyłam. Zwyczajnie robię zalewę i mam miskę ogórków. Jak zabraknie zalewy, to dorabiam.
Przygotowuję zalewę.
Gotuję wodę z octem, solą i cukrem. Cukru dodaję do smaku od 5 do 8 łyżek. Sól to 1 łyżka na tę porcję.
Ogórki zalewam gorącą zalewą i zaczynam pasteryzować.
Wkładam gotowe słoiki do wrzącej wody i pasteryzuję ok 7 minut. Właściwie zwracam uwagę na kolor ogórków. Jak zostaje niewielka ilość zielonych plamek wyciągam je z wrzątku, dokręcam i ustawiam do góry dnem do ostygnięcia. Jest wtedy większa pewność, że wszystkie słoiki się domkną.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 14 lipca 2019Zgłoś do usunięcia
Najlepsze!2 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 14 lipca 2019Zgłoś do usunięcia
Swojskie najlepsze :-)2 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 14 lipca 2019Zgłoś do usunięcia
Wspaniałe zapasy.:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 13 lipca 2019Zgłoś do usunięcia
Świetne ,powiem Ci,że bardziej wolę konserwowe niż kiszone...pycha:)2 Kto głosował? | Odpowiedz