Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe (w occie)

Przepis dnia 2019-07-23
Ogórki konserwowe (w occie)

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4529

Dodano:

Odsłon: 11658

Mam swój ogród i mogę nazwać go ekologicznym. Nie używam polepszaczy aby rośliny wydały plon. Te ogórki robię bez kupnych mieszanek a tylko z dodatkami zebranymi na ogrodzie.

Składniki

  • ogórki
  • 1 szklanka octu
  • 4 szklanki wody
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • czosnek
  • gałązki kopru z kwiatem
  • liście winogron
  • korzeń chrzanu
  • liść chrzanu
  • sól
  • cukier
  • gorczyca
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki konserwowe (w occie)

Przygotowanie

  1. Zalewę robię 4:1, czyli 4 szklanki wody i 1 octu.

    Jak ogórki już umyję, układam je ciasno w słoikach. Słoiki przedtem myję i wyparzam.
    Do każdego wrzucam po ok. 6 ziarenek ziela angielskiego, po 3 duże liście laurowe, jeden liść z winogrona, połowę albo 1/3 liścia chrzanu - zależy od wielkości, cały średni korzeń chrzanu wcześniej obrany, sporą gałązkę kopru wraz z kwiatem, 2-3 ząbki czosnku. Do każdego słoika dodaję po 1 łyżeczce gorczycy.

    Tak się zastanawiam jaką ilość ogórków podać....nigdy nie ważyłam. Zwyczajnie robię zalewę i mam miskę ogórków. Jak zabraknie zalewy, to dorabiam.

  2. Przygotowuję zalewę.

    Gotuję wodę z octem, solą i cukrem. Cukru dodaję do smaku od 5 do 8 łyżek. Sól to 1 łyżka na tę porcję.

    Ogórki zalewam gorącą zalewą i zaczynam pasteryzować.

    Wkładam gotowe słoiki do wrzącej wody i pasteryzuję ok 7 minut. Właściwie zwracam uwagę na kolor ogórków. Jak zostaje niewielka ilość zielonych plamek wyciągam je z wrzątku, dokręcam i ustawiam do góry dnem do ostygnięcia. Jest wtedy większa pewność, że wszystkie słoiki się domkną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń