Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam swój ogród i mogę nazwać go ekologicznym. Nie używam polepszaczy aby rośliny wydały plon. Te ogórki robię bez kupnych mieszanek a tylko z dodatkami zebranymi na ogrodzie.
Zalewę robię 4:1, czyli 4 szklanki wody i 1 octu.
Jak ogórki już umyję, układam je ciasno w słoikach. Słoiki przedtem myję i wyparzam.
Do każdego wrzucam po ok. 6 ziarenek ziela angielskiego, po 3 duże liście laurowe, jeden liść z winogrona, połowę albo 1/3 liścia chrzanu - zależy od wielkości, cały średni korzeń chrzanu wcześniej obrany, sporą gałązkę kopru wraz z kwiatem, 2-3 ząbki czosnku. Do każdego słoika dodaję po 1 łyżeczce gorczycy.
Tak się zastanawiam jaką ilość ogórków podać....nigdy nie ważyłam. Zwyczajnie robię zalewę i mam miskę ogórków. Jak zabraknie zalewy, to dorabiam.
Przygotowuję zalewę.
Gotuję wodę z octem, solą i cukrem. Cukru dodaję do smaku od 5 do 8 łyżek. Sól to 1 łyżka na tę porcję.
Ogórki zalewam gorącą zalewą i zaczynam pasteryzować.
Wkładam gotowe słoiki do wrzącej wody i pasteryzuję ok 7 minut. Właściwie zwracam uwagę na kolor ogórków. Jak zostaje niewielka ilość zielonych plamek wyciągam je z wrzątku, dokręcam i ustawiam do góry dnem do ostygnięcia. Jest wtedy większa pewność, że wszystkie słoiki się domkną.
Wysyp ogórków na działce. Co robić? Cóż... kiszone już są, teraz czas na kons...
Odsłon: 50316
Tylko odkręcić słoik na na szybko zrobić kanapki!
Odsłon: 303
Mały torcik na zimo przygotowałam, który z moich ulubionych składników skompo...
Odsłon: 129
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1916
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 229
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 195
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 263
Mały torcik na zimo przygotowałam, który z moich ulubionych składników skompo...
Odsłon: 129
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1916
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 229
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 195
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 263
Składniki
Zalewę robię 4:1, czyli 4 szklanki wody i 1 octu. Jak ogórki już umyję, układam je ciasno w słoikach. Słoiki przedtem myję i wyparzam. Do każdego wrzucam po ok. 6 ziarenek ziela angielskiego, po 3 duże liście laurowe, jeden liść z winogrona, połowę albo 1/3 liścia chrzanu - zależy od wielkości, cały średni korzeń chrzanu wcześniej obrany, sporą gałązkę kopru wraz z kwiatem, 2-3 ząbki czosnku. Do każdego słoika dodaję po 1 łyżeczce gorczycy. Tak się zastanawiam jaką ilość ogórków podać....nigdy nie ważyłam. Zwyczajnie robię zalewę i mam miskę ogórków. Jak zabraknie zalewy, to dorabiam.
Przygotowuję zalewę. Gotuję wodę z octem, solą i cukrem. Cukru dodaję do smaku od 5 do 8 łyżek. Sól to 1 łyżka na tę porcję. Ogórki zalewam gorącą zalewą i zaczynam pasteryzować. Wkładam gotowe słoiki do wrzącej wody i pasteryzuję ok 7 minut. Właściwie zwracam uwagę na kolor ogórków. Jak zostaje niewielka ilość zielonych plamek wyciągam je z wrzątku, dokręcam i ustawiam do góry dnem do ostygnięcia. Jest wtedy większa pewność, że wszystkie słoiki się domkną.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Kompot z truskawek na zimę
Przetwory
Małosolne na sucho
Przetwory
Ogórki małosolne w słoiku
Przetwory
Najprostszy dżem truskawkowy
Kompot z truskawek na zimę
Jeśli lubisz domowe przetwory, to kompot z truskawek na zimę musi znaleźć się...
Odsłon: 70
Małosolne na sucho
Czy do ogórków małosolnych potrzebujesz słoików i wody? Okazuje się, że nie....
Odsłon: 167