Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne.

Ogórki małosolne.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 24952

Dodano:

Odsłon: 3889

Ogórki kiszone 2 dni. Takie lekko pod kiszone są najsmaczniejsze.

Składniki

  • ogórki gruntowe 2,5 kg
  • chrzan 12 plasterków
  • łodyżki kopru
  • czosnek 1 główka
  • sól 3 łyżki
  • woda 2 litry
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki małosolne.

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i moczymy około 2 godziny, ogórki muszą dobrze napić się wody. Wyparzamy słój 5 litrowy lub garnek kamienny. Na dno słoja układamy kawałki łodyg kopru i baldach, kilka pokrojonych ząbków czosnku z łuskami i 6 plasterków chrzanu. Na tak przygotowane dno słoja układamy pionowo warstwę ogórków. Na ułożoną warstwę ogórków układamy koper, czosnek i chrzan i układamy ogórki. Jeżeli ułożyliśmy w słoju wszystkie ogórki, to zalewamy je solanką zrobioną z zimnej wody z kranu i soli niejodowanej w stosunku,na litr wody dajemy 20 gram soli (1 duża łyżka). U mnie w 5 litrowym słoju zalałam około 3 litów solanki. Tak przygotowany słój przykrywamy i odstawiamy aby ogórki się ukisiły. Po 48 godzinach ogórki nadają się do jedzenia, są pyszne.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń