Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po lubelsku są niesamowicie chrupiące, dzięki długiemu moczeniu w solance przed zalaniem końcową zalewą. Idealnie sprawdzą się na kanapki czy jako dodatek do sałatek lub też samodzielnie.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2844
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1976
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2844
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1976
Składniki
Ogórki umyj i osusz. Odetnij końcówki i włóż warzywa do dużej miski.
W garnku wymieszaj wodę z solą, do jej rozpuszczenia. Zalej mieszaniną ogórki i przykryj całość ciężkim talerzem lub innym ciężarkiem. Odstaw na 12 godzin.
Przygotuj zalewę. W garnku zagotuj wodę, ocet, cukier i sól. Całość zagotuj, a następnie odstaw.
Słoiki dobrze umyj i wypasteryzuj. Na dnach porozkładaj równomiernie plasterki czosnku i nasiona kopru włoskiego.
Ogórki pokrój w cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny. Wypełnij nimi słoiki tak ciasno, jak jest to możliwe. Gorącą zalewą zalej słoiki, pozostawiając na górze ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni. Potrząśnij delikatnie słoikami i przesuń ostrym nożem wzdłuż krawędzi, by usunąć wszelkie pęcherzyki powietrza. W razie potrzeby dolej zalewy.
Słoiki dobrze zakręć, a następnie wstaw je do garnka wyścielonego lnianą ściereczką i zalej wodą do wysokości ¾. Od momentu zagotowania, pasteryzuj przetwory przez 30 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki i odstaw ja na blat, do góry dnem. Po ostudzeniu sprawdź szczelność – czy zakrętki są wklęsłe.
Ogórki po lubelsku przechowuj w spiżarce lub innym chłodnym, ciemnym miejscu. Zużyj w ciągu roku od przygotowania.