Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Właściwości lecznicze owoców pigwy. Miąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Pektyny to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W jelitach tworzy on rodzaj przyjaznej dla zdrowia galaretki, która wiąże i usuwa z organizmu wszelkie toksyny i metale ciężkie, zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów. Na szczególną uwagę zasługują również obecne w owocach pigwy polifenole. Są to związki, które charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, czyli zdolnością "wymiatania" wolnych rodników, często będących przyczyną nowotworów. Zawartość polifenoli w wybranych odmianach pigwy może być nawet o połowę wyższa niż w niektórych odmianach polskich jabłek (najwięcej koncentruje się ich w skórce, dlatego warto wykorzystywać w kuchni całe owoce). Przeciwutleniacze mają również działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, co wpływa leczniczo na podrażnienia skóry i infekcje górnych dróg oddechowych. Inne ważne składniki to mikroelementy – owoc pigwy zawiera aż 17 związków tego typu, najważniejsze to: żelazo, potas, miedź. Niestety, owoce cydonii są ubogie w witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) i karotenoidy. Jednak, dla odmiany są źródłem niemal wszystkich aminokwasów, ze szczególnym uwzględnieniem kwasu asparginowego, cysteiny, glicyny czy alaniny.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 492
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 131
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 292
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 338
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 492
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 131
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 292
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 338
Składniki
Pigwę obrałem, pokroiłem na kawałki po usunięciu gniazd nasiennych. Zasypałem cukrem. Odstawiłem na noc. Następnego dnia zlałem sok. Pigwę przełożyłem do słoików. Sok zagotowałem, gorącym zalałem pigwę. Zapasteryzowałem.