Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielopokoleniowa receptura na marynowane grzybki, grzybki są smaczniejsze, gdyż zalewa zrobiona jest z wywaru w którym grzybki się gotowały.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1552
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1412
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 298
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1552
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1412
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 298
Składniki
Wlewamy wodę do garnka 2 litrowego, tyle, żeby grzyby były w niej luźno. Dodajemy sól do smaku, 1 cebulę pokrojoną w piórka, liście laurowe i ziele angielskie oraz 20 ml octu 5 %. . Od momentu wrzenia gotujemy 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie czekamy aż grzybki opadną na dół i wyjmujemy je na durszlak by ociekły. Wywar z gotowania posłuży nam do zrobienia zalewy do naszych grzybków. Gdy wywar się ostoi delikatnie odlewamy do miseczki w której będziemy robili naszą zalewę, (400 ml zalewy) 300 ml wywaru + 100 ml 5 % octu, doprawiamy do smaku cukrem i solą. Układamy grzybki do 3/4 słoika ozdabiamy według gustu, ziele, liście laurowe, cebula, gorczyca, ziele i zalewamy przygotowaną zalewą słoik z grzybkami tak żeby były całe zalane, zakręcamy słoik. Zakręcony słoik wkładamy do garnka z wyścielonym na dnie szmatką lub pieluchą tetrową. Gotujemy, od momentu wrzenia pasteryzujemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoik i ustawiamy do góry dnem żeby ostygł.