Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na buraczki z octem do słoików jest prosty i szybki, pozwala stworzyć tradycyjny i pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Intensywnie czerwone, delikatnie kwaskowe i słodkie buraczki stanowią idealną równowagę smaku dla pieczonych i smażonych mięs. Pasteryzacja zapewnia trwałość na całą zimę, przez co są obowiązkową pozycją w każdej spiżarni!
Przepis na buraczki do słoików z octem to przetwór, który zdecydowanie warto przygotować, zwłaszcza w sezonie zbiorów buraków, kiedy są one najsłodsze i najtańsze. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do tradycyjnych polskich dań takich jak kotlety mielone, pieczeń wołowa, czy drób. Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu, a ich trwałość po pasteryzacji jest bardzo długa. Warto też wspomnieć, że buraczki są niskokaloryczne i bogate w błonnik, który wspiera trawienie. Zawierają także betainę, która ma właściwości przeciwzapalne i detoksykacyjne. Choć pasteryzacja zmniejsza ilość niektórych witamin, warzywa zachowują większość swoich minerałów.
Czas gotowania buraków zależy od ich wielkości i świeżości. Zazwyczaj trwa to od 1 do 3 godzin, bardzo rzadko wystarczy krócej. Buraki należy gotować w skórce, aż będą na tyle miękkie, że łatwo wbijesz w nie widelec. Po ugotowaniu i ostygnięciu łatwiej będzie je obrać. Ciekawą alternatywą jest pieczenie buraków, przez co są słodsze i bardziej intensywne w smaku, ponieważ cukry nie są wypłukiwane do wody. Buraki umyj, zawiń każdego w folię aluminiową i piecz w 200 st. Celsjusza przez około 1-2 godziny. Po upieczeniu, ostudzeniu i obraniu, postępuj zgodnie z resztą przepisu.
Utrata koloru buraków jest naturalnym procesem podczas gotowania, ale można ją ograniczyć, gotując warzywa w skórce, nie odcinając korzeni i ogonków. W trakcie obróbki cieplnej warto dodać kilka krople octu lub soku z cytryny, które utrwalają barwę - niektórzy robią to nawet na kilka minut przed końcem. Jeśli zależy ci na pięknej prezencji twoich przetworów, używaj odmiany buraków o bardzo ciemnym i intensywnym kolorze, jak na przykład Czerwone Kule.
Możliwe jest użycie urządzeń kuchennych, ale należy mieć świadomość, że ręcznie tarte buraczki będą miały zawsze najlepszą strukturę. Robot sprawi, że buraki będą miały bardziej jednolitą, papkowatą konsystencję i stracą swoją charakterystyczną nitkowatą teksturę - nawet w przypadku specjalnych robotów z tarką. Tarcie ręczne na małych lub średnich oczkach daje najlepszy efekt do tradycyjnych ćwikieł obiadowych.
Jeśli z tego przepisu na buraczki do słoików z octem wychodzą dla ciebie zbyt mocne i kwaśne przetwory, możesz zacząć od wlania mniejszej ilości octu i systematycznego zwiększania do momentu uzyskania odpowiednich walorów smakowych. Innym rozwiązaniem jest użycie octu jabłkowego o mniejszej kwasowości zamiast 10-procentowego octu spirytusowego. Po wymieszaniu spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej cukru, który równoważy ocet.
Smak buraczków w occie jest niezwykle intensywny i wyrazisty, dlatego nie wszystkie przyprawy i dodatki będą wyczuwalne. Dobrze sprawdzi się tu ziele angielskie czy szczypta pieprzu, które możesz dodać zarówno do słoików, jak i do wody podczas gotowania buraków. Jednak bardzo ciekawym rozwiązaniem jest dodanie łyżki świeżego chrzanu tartego lub takiego ze słoiczka. Chrzan dodaje pikanterii, przełamując słodycz i kwasowość. Dodaj go do smaku po wymieszaniu wszystkich składników buraczków, ale przed pasteryzacją. Ciekawie sprawdzą się również goździki, kawałek cynamonu lub kminek. Sprawdź również delikatniejsze buraczki z jabłkiem do słoików.
Pasteryzacja jest kluczowa dla bezpieczeństwa i trwałości wszystkich przetworów. Dodatek octu i soli działa konserwująco, ale to właśnie gotowanie słoików w wodzie zabija drobnoustroje i enzymy, które mogłyby spowodować psucie się buraków. Dzięki temu buraczki mogą być przechowywane w spiżarni przez wiele miesięcy. Bez pasteryzacji trzeba by trzymać je w lodówce i zużyć w ciągu 2 tygodni.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2413
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4563
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1644
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 502
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2413
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4563
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1644
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 502
Składniki
Buraki gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzamy i pozostawiamy na około 20-30 minut do ostygnięcia.
Przestudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce na małych lub średnich oczkach.
Do startych buraków dodajemy cukier, ocet i sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Buraki przekładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 15 minut w garnku z wrzącą wodą.
Następnie wyciągamy ostrożnie słoiki z garnka. Ustawiamy na blacie do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Na drugi dzień słoiczki znosimy do spiżarni.