Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Purée z dyni do słoików pozwoli przemycić sporo witamin i minerałów na zimę. Oprócz cennych wartości odżywczych to po prostu pyszny dodatek do wielu dań. Gdy przygotujesz purée z dyni do słoików, w każdej chwili będziesz mógł je wykorzystać do zrobienia słodkich lub wytrawnych placuszków, sernika dyniowego albo innego ciasta na bazie dyni. Będzie też rewelacyjnym dodatkiem do porannej owsianki, dyniowego latte czy musu do mięsnego dania. Purée z dyni do słoików ma wiele zastosowań - przekonaj się sam. Wystarczy tylko jeden składnik i odrobina czasu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1412
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1412
Składniki
Na początku umyj dynię, a następnie dokładnie osusz. Pokrój na grubsze plastry i usuń pestki.
Przełóż przygotowane fragmenty dyni na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby skórka dyni była do dołu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut.
Po tym czasie wyjmij kawałki dyni z piekarnika i ostudź przez chwilę. Łyżką wydrąż miąższ, przełóż do garnka i zblenduj na gładkie purée (nie odciskaj).
Aksamitne purée w garnku przełóż na palnik i mieszając, zagotuj. Jeszcze ciepłe przełóż do czystych, suchych i wcześniej wyparzonych małych słoiczków. Od razu szczelnie zakręć.
Słoiki zapasteryzuj. Tzn. przełóż do szerokiego garnka wyścielonego ściereczką kuchenną i zalanego ciepłą wodą. Gotuj przez ok. 30 minut, licząc od czasu wrzenia wody. Następnie ostudź i przełóż w chłodne miejsce. Jeśli nie chcesz pasteryzować purée z dyni do słoików, możesz je również zamrozić zaraz po przełożeniu do szklanych naczyń.