Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop pokrzywowy to produkt przede wszystkim prozdrowotny. Oczyszcza, rozrzedza i wspomaga produkcję krwi.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 638
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 638
Składniki
Najpierw należy zebrać pokrzywę. W tym celu wyszukujemy czyste, niezanieczyszczone miejsce, gdzie rośnie pokrzywa i zrywamy 10 - 15 centymentrów górnej części rośliny. Bardzo ważne jest, żeby pokrzywa była przed okresem kwitnienia.
Następnie pokrzywę myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, po czym odstawiamy wywar do ostygnięcia.
Wystygnięty wywar z pokrzywy odcedzamy przez gazę, dodajemy sok z cytryny oraz cukier i ponownie gotujemy.
Kolejnym krokiem jest przelanie syropu do butelek z ciemnego szkła i pasteryzacja. Ze względu na relatywnie niską zawartość cukru butelki nalezy pasteryzować przez około 30 minut.