Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop przygotowany z młodych pędów sosny i cukru, bardzo dobry na kaszel i podrażnione gardło. Bardzo proste w przygotowaniu danie. Wymaga tylko chęci do spaceru po sosnowym młodniku i odrobiny cierpliwości.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 15646
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 229
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 251
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 15646
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 229
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 251
Składniki
Zbieramy pędy sosny, pamiętając o tym, że idealne powinny mieć długość odpowiadającą mniej więcej długości palca dorosłego człowieka. Należy pamiętać, żeby zrywać maksymalnie po 2 pędy z jednej gałązki i nie zrywać pędów z górnej części drzewa - żeby go zbytnio nie eksploatować.
Zebrane pędy można lekko opłukać, ale nie jest to konieczne, szczególnie jeżeli zbieraliśmy je w miejscu oddalonym od dróg, opryskiwanych pól i emitujących zanieczyszczenia fabryk.
Pędy kroimy na około cztero - pięciocentymetrowe kawałki, układamy w kilkucentymetrowe warstwy w słoiku, ugniatamy lekko i przesypujemy warstwami cukru.
Ostatnią, najwyższą warstwę powinna stanowić warstwa cukru szczelnie pokrywająca z góry pokrojone pędy. Tak przygotowany słoik ustawiamy w słonecznym miejscu i czekamy kilka dni, w czasie których pędy puszczą sok i rozpuści się cukier w niższych warstwach. Należy pamiętać o tym, żeby dosypywać cukier na górę, żeby pędy przez cały czas były nim szczelnie przykryte.
Po uzyskaniu syropu pozbywamy się cukru z góry, a pędy przecedzamy przez gazę. Uzyskany syrop jest gotowy, możemy go zapasteryzować i przechowywać w piwnicy - będzie świetnie służył w walce z jesiennym i zimowym przeziębieniem.