Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z młodych pędów sosny warto mieć pod ręką, gdy jest okres przeziębień.
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 133
Przygotowałam wykwintne, delikatne w smaku risotto z białymi szparagami. Mam...
Odsłon: 32
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 138
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 530
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 4731
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 133
Przygotowałam wykwintne, delikatne w smaku risotto z białymi szparagami. Mam...
Odsłon: 32
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 138
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 530
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 4731
Składniki
Pędy sosny należy wymyć pod bieżącą wodą. Pokroić na mniejsze kawałki. Ubić drewnianym tłuczkiem, aby puściły sok. W słoiku układamy pędy na szerokość czterech cm. Posypujemy czterema łyżkami cukru. Czynność tą powtarzamy wielokrotnie. Na koniec można wlać odrobinę wody. Słoiki odstawiamy w nasłonecznione miejsce, najlepiej na parapet, na okres czterech tygodni. W tym okresie dobrze jest mniej więcej co drugi dzień ubić zawartość słoika drewnianym tłuczkiem. Przyspieszy to proces pozyskiwania soku. Po czterech tygodniach gotowy syrop przelewanych do wyparzonych suchych słoiczków lub buteleczek. Smacznego