Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny

Autor:

Przepisów i artykułów: 504 Ocena: 6349

Dodano:

Odsłon: 7227

Syrop z młodych pędów sosny warto mieć pod ręką, gdy jest okres przeziębień.

Składniki

  • Pędy sosny najlepiej przyrost z bieżącego roku
  • cukier
  • odrobina wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie




  1. Pędy sosny należy wymyć pod bieżącą wodą. Pokroić na mniejsze kawałki. Ubić drewnianym tłuczkiem, aby puściły sok.
    W słoiku układamy pędy na szerokość czterech cm. Posypujemy czterema łyżkami cukru. Czynność tą powtarzamy wielokrotnie. Na koniec można wlać odrobinę wody.
    Słoiki odstawiamy w nasłonecznione miejsce, najlepiej na parapet, na okres czterech tygodni. W tym okresie dobrze jest mniej więcej co drugi dzień ubić zawartość słoika drewnianym tłuczkiem. Przyspieszy to proces pozyskiwania soku.
    Po czterech tygodniach gotowy syrop przelewanych do wyparzonych suchych słoiczków lub buteleczek.


    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 12 lipca 2018 Robię każdego roku. Do syropu dla dorosłych - dolewam kilka łyżek spirytusu bo z samym cukrem często mi fermentuje.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń