Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiśnie w syropie to nieodłączny element tortów i wielu ciast, który dodaje im wilgotności i przełamuje słodycz kremu czy polewy. Owoce świetnie sprawdzą się do przekładania kolejnych blatów, a płynem możesz nasączać biszkopt. Całość jest niesamowicie prosta w przygotowaniu, choć wymaga nieco cierpliwości. Jeśli jednak uwielbiasz piec desery, to koniecznie musisz przygotować sobie kilka słoiczków z takimi właśnie wiśniami.
Przygotowanie wiśni w syropie należy zacząć już od wybrania odpowiedniego gatunku tych pysznych owoców. Najlepiej sprawdzą się odmiany kwaśne, które mocno kontrastują się ze słodyczą cukru: Łutówka, Poniatowska czy Groniasta. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć dowolnej odmiany, ale syrop z wiśni będzie znacznie mniej wyrazisty. Pamiętaj też, że owoce muszą być dobrze dojrzałe, ale jednocześnie bez śladu zepsucia czy uszkodzeń.
Istnieje tylko jedna dobra rada dotycząca drylowania wiśni - zabezpiecz wszystkie swoje ubrania, dłonie oraz powierzchnie w promieniu około metra. Sok z wiśni jest bardzo trudny do usunięcia! Z pewnością łatwiej będzie, jeśli dysponujesz specjalnym urządzeniem, zwanym potocznie drylownicą, gdzie wrzucasz poszczególne owoce w całości, a wypadają już pozbawione pestek. W tym procesie mogą one jednak ulec zniszczeniu, a jeśli zależy ci na idealnie okrągłych wisienkach, przyszykuj się na mozolne, ręczne drylowanie. Najpowszechniejszymi metodami jest usuwanie pestek za pomocą spinacza lub plastikowej czy metalowej słomki do napojów. Następnie zasyp wiśnie cukrem.
Idealne proporcje cukru do użytych owoców wynoszą 1:1, czyli na kilogram wiśni należy użyć kilograma cukru. Dzięki temu syrop z wiśni będzie gęsty i lepki, idealny do użycia w deserach, lodach czy ciastach. Aby płyn był klarowny, pamiętaj o powolnym zagotowywaniu soku z cukrem i zbieraniu ewentualnej piany z wierzchu. Zalej wiśnie gorącym syropem, ewentualnie możesz owoce krótko w nim zagotować. Proces musisz powtarzać przez kolejne 3-4 dni, by uzyskać intensywny smak, który wzbogaci każde szybkie ciasto czy tort.
Najpiękniejsze są idealnie jędrne, okrągłe owoce. Te pomarszczone, choć w smaku są także doskonałe, to jednak tracą na prezencji i teksturze. Jak zrobić wiśnie idealne? Nie możesz poddawać ich nagłym wahaniom temperatury - zbyt szybkie nagrzewanie lub schładzanie będzie działać negatywnie na powierzchnię skórki. Dlatego gorący, słodki syrop wlewamy po wstępnym przestudzeniu i bardzo niewielkim strumieniem. Mieszamy wiśnie, by nie tylko płyn się dobrze rozprowadził, ale także temperatura.
Choć wiśnie w syropie są pyszne same w sobie, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do nich dodatki urozmaicające smak. Podczas gotowania wystarczy dodać:
Tak wzbogaconym sokiem zalewamy owoce. Na sam koniec, tuż przed pasteryzacją, możesz dolać odrobinę alkoholu i stworzyć domowej roboty syrop Amarena, który charakteryzuje się niebywale owocowym smakiem i często jest stosowany do nasączania tortów. Jeśli chcesz później zagęścić wiśnie w syropie, możesz odlać płyn i go nieco zredukować na małym ogniu.
Wiśnie w syropie należy przekładać do idealnie czystych, wypasteryzowanych słoików, bo w przeciwnym wypadku może pojawić się pleśń na owocach. Przetwory włóż do gotującej się wody na ok. 15-20 minut. Alternatywnie możesz pasteryzować je w piekarniku lub zmywarce, ale na bardzo krótkim cyklu. Zbyt długie poddawanie gorącej temperaturze może sprawić, że odcedzone wiśnie rozpadną się po wyjęciu ze słoika. Jak wszystkie słoiki z przetworami, te też przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu - najlepiej w domowej spiżarce lub piwniczce.
Takie wiśnie w syropie to przepyszny dodatek do ciast, deserów, lodów, budyniów i wielu innych dań. Możesz ich używać także do serwowania serów czy wędlin - szczególnie dojrzewających. W spiżarce nie zajmą wiele miejsca, a zawsze będziesz mieć pod ręką owoce do domowych wypieków.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1422
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 207
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1422
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 207
Składniki
Wiśnie płuczemy, odcedzamy z nadmiaru wody na sitku, usuwamy pestki i przesypujemy do miski.
Owoce zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem, aby puściły sok.
Na drugi dzień odlewamy sok z wiśni do garnka i go zagotowujemy. Gorącym sokiem zalewamy wiśnie. Odstawiamy ponownie na 24 godziny.
Po tym czasie ponownie odlewamy sok, zagotowujemy i ponownie dodajemy gorący sok do wiśni. Odstawiamy owoce na kolejne 24 godziny.
W czwartym dniu odlewamy sok, zagotowujemy. Odcedzone wiśnie przekładamy do czystych słoików, zalewamy je gorącym sokiem. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15 minut w garnku z wodą.
Zapasteryzowane słoiki wyciągamy z garnka, układamy na blacie do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Wiśnie w syropie przechowujemy w ciemnym, chodnym miejscu do kilku miesięcy.