Do góry

Sałatki Przepis na:

Insalata caprese inaczej

Insalata caprese inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7110

Dodano:

Odsłon: 1746

Insalata caprese to doskonaly przysmak, ale kiedys tez moze sie znudzic. Dla tych, którzy jednak przepadaja za polaczeniem mozzarelli z pomidorami przygotowalam troche inna wersje. z mini kulkami mozzarelli, z pomidorowymi gnocchi i rukola zamiast bazylii. Karmelizowane truskawki, ocet balsamiczny i aromatyczny pieprz podkreslaja niespotykany i doskonaly smak tej potrawy.

Składniki

  • 150 g mini kulek mozzarelli
  • 15 - 20 truskawek
  • cukier
  • rukola
  • czerwony ocet balsamiczny
  • pieprz
  • POMIDOROWE GNOCCHI:
  • 600 g ziemniaków
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 200 g mąki
  • 50 g kaszy manny
  • 50 g masła
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 żółtka
  • oliwa z oliwek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Insalata caprese inaczej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przepuszczamy przez maszynke. Dodajemy do nich make, kasze i stopione maslo, a nastepnie odcedzone i drobno posiekane pomidory, przecier pomidorowy, zóltka i doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy odrobine oliwy i wyrabiamy ciasto z którego robimy walki o srednicy ok. 1,5 cm.
    Kroimy plastry i formujemy z nich gnocchi. Gotujemy tak dlugo, az wyplyna na wierzch.

  2. W tym czasie przygotowujemy liscie rukoli, truskawki krótko karmelizujemy, az wciagna swój sok, z mozzarelli formujemy male kulki.
    Ugotowane gnocchi smazymy krótko w odrobinie oliwy i dodajemy do salaty.

  3. Salate skrapiamy octem balsamicznym i doprawiamy grubo zmielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń