Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpopularniejsza sałatka na polskich stołach. Obowiązkowe danie na święta i imprezy. Dużo warzyw w majonezie. W każdym polskim domu robiona na swój sposób. A oto nasza sałatka jarzynowa!
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Marchew i seler dobrze myjemy i wrzucamy nieobrane do garnka z wodą. Wodę lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa gotujemy do miękkości, ale pilnujemy, żeby się nie rozgotowały ( od 30 do 40 minut, w zależności od wielkości warzyw, przy czym marchew szybciej się gotuje i musimy ją wcześniej wyjąć z garnka). W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki konserwowe, obrane ze skórki jabłka, por i na koniec wystudzone i obrane marchew i seler również tniemy w kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość solimy jedną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku. Sałatka warzywna gotowa!
Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez gęsty i kremowy o łagodnym smaku, aby nie zdominował smaku jarzyn. Zamiast cebuli dajemy por, jest mniej ostry i nie psuje się tak szybko jak cebula, dzięki temu sałatka może postać 2 - 3 dni w lodówce. Z tego samego powodu ogórki kiszone zastępujemy konserwowymi. Dajemy dużo jabłka twardego i chrupiącego, ponieważ poprawia ono konsystencję sałatki (nie lubimy sałatki papkowatej i wodnistej). Do sałatki możemy użyć warzywa z rosołu.