Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos zielonej bogini to w kuchni amerykańskiej klasyk, któremu popularnością dorównuje chyba tylko sos barbecue. W Polsce trudno znaleźć go na sklepowych półkach z ketchupem, ale ostatnio stał się znany za sprawą zbieżności nazwy z wiosenną sałatką zielonej bogini, która podbija media społecznościowe. Sos i sałatka nie są tym samym, choć bez wątpienia słynna zielona sałatka z sosem zielonej bogini smakowałaby wyśmienicie – tak samo jak sałatka z ogórka i wędzonego łososia. Tymczasem nazwa sosu zielonej bogini nie wywodzi się ani od jego koloru, ani niewątpliwie boskiego smaku, lecz od sztuki teatralnej Green Goddes, granej w San Francisco w latach 20. ubiegłego wieku. Recepturę sosu opracowano w restauracji, w której zwykł się stołować odtwórca głównej roli.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 68
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 117
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 68
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 117
Składniki
Posiekaj koperek. Pokrój łososia wędzonego na niewielkie kawałki. Umyj ogórki i pokrój w kostkę. W podobnej wielkości kostkę pokrój chleb (idealny będzie lekko czerstwy). Podsmaż go na niewielkiej ilości oliwy na chrupiące grzanki.
Zmiksuj w malakserze wszystkie składniki na sos. Jeśli nie masz świeżych ziół, możesz zastąpić je mniej więcej połową ilości suszonych.
Ułóż po kilka łyżek sosu na dnie salaterek. Wsyp do nich ogórki wymieszane z łososiem i grzankami. Udekoruj z wierzchu koperkiem.