Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos zielonej bogini to w kuchni amerykańskiej klasyk, któremu popularnością dorównuje chyba tylko sos barbecue. W Polsce trudno znaleźć go na sklepowych półkach z ketchupem, ale ostatnio stał się znany za sprawą zbieżności nazwy z wiosenną sałatką zielonej bogini, która podbija media społecznościowe. Sos i sałatka nie są tym samym, choć bez wątpienia słynna zielona sałatka z sosem zielonej bogini smakowałaby wyśmienicie – tak samo jak sałatka z ogórka i wędzonego łososia. Tymczasem nazwa sosu zielonej bogini nie wywodzi się ani od jego koloru, ani niewątpliwie boskiego smaku, lecz od sztuki teatralnej Green Goddes, granej w San Francisco w latach 20. ubiegłego wieku. Recepturę sosu opracowano w restauracji, w której zwykł się stołować odtwórca głównej roli.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
Posiekaj koperek. Pokrój łososia wędzonego na niewielkie kawałki. Umyj ogórki i pokrój w kostkę. W podobnej wielkości kostkę pokrój chleb (idealny będzie lekko czerstwy). Podsmaż go na niewielkiej ilości oliwy na chrupiące grzanki.
Zmiksuj w malakserze wszystkie składniki na sos. Jeśli nie masz świeżych ziół, możesz zastąpić je mniej więcej połową ilości suszonych.
Ułóż po kilka łyżek sosu na dnie salaterek. Wsyp do nich ogórki wymieszane z łososiem i grzankami. Udekoruj z wierzchu koperkiem.