Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam przygotowywać sałatki warstwowe dlatego dziś powstała taka oto sałatka idealna na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko. twoim wyglądem przypomina tort i jestem przekonana że przykuje uwagę twoich gości przepis jest bardzo prosty chociaż nieco pracochłonny.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8035
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8035
Składniki
Przygotowuję garnek i tu średnica zależy od nas. Garnek wykładam w folię spożywczą i będą układać warstwami wszystkie składniki mojej sałatki. Większość składników gotowałam do miękkości a następnie schłodziłam i starłam na tarce o grubych oczkach.Od samego dołu: 2 średniej wielkości buraki ugotowane i starte na tarce o grubych oczkach Dodaję sól oraz pieprz a następnie 2 łyżki majonezu które rozprowadzamy delikatnie po burakach 4 jajka ugotowane na twardo i starte na tarce o grubych oczkach Dodaję sól oraz pieprz a następnie 2 łyżki majonezu które rozprowadzamy delikatnie po jajkach 15 dkg sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach Tu nie dodaję przypraw tylko 2 łyżki majonezu 2 średniej wielkości marchewki ugotowane na miękko i starte na tarce o grubych oczkach Sól, pieprz oraz 2 łyżki majonezu rozprowadzam po marchewce 1 duża czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę 2 łyżki majonezu rozprowadzam po cebuli 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach a następnie obrane i starte na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki tarłam gdy były już chłodne Sól oraz Pieprz i 2 łyżki majonezu rozprowadzam po całej powierzchni ziemniaków Na samej górze układam filet z kurczaka. Filet z kurczaka gotowałam w całości około 35 minut a następnie pokroiłam w mniejszą kostkę. Dodałam przyprawy sól pieprz oraz domowa jarzynka. Może być również przyprawa do kurczaka. Dopiero po wymieszaniu z przyprawami rozprowadziłam po sałatce. Sałatkę kończę posmarowaniem całej powierzchni kurczaka majonezem. tak przygotowaną sałatkę zostawiam na kilka godzin w lodówce może być również na całą noc. Na drugi dzień przekładam sałatkę na talerz odwracając garnek szybko i energicznie. Na koniec sałatkę dekoruję. Na górze układam szczypiorek a po bokach świeży koper. Sałatka jest gotowa.