Letnie syte śniadanko:) Jajka, kurki, cebulka, masełko i... już :)
Jajecznica na kurkach :)
Składniki
- jajka, 3-4 szt.
- kurki, 1-1,5 garści
- cebulka, 1 mała
- masło, do smażenia
- sól, pieprz, natka pietruszki
Składniki
- jajka, 3-4 szt.
- kurki, 1-1,5 garści
- cebulka, 1 mała
- masło, do smażenia
- sól, pieprz, natka pietruszki

Etapy przygotowania
Na średniej patelni sklarować masło (albo nie ;-), wrzucić dobrze wypłukane kurki. Jeśli grzybki są nierównej wielkości, większe pokroić. Dusić przez kilka minut. Wrzucić posiekaną cebulkę. Wymieszać, podsmażyć, aż cebulka się zeszkli. Wrzucić teraz lekko rozbełtane jajka. Zamieszać - doprowadzić do ulubionej konsystencji i.. jeść ze smakiem :)
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 157
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 157



Składniki
- jajka, 3-4 szt.
- kurki, 1-1,5 garści
- cebulka, 1 mała
- masło, do smażenia
- sól, pieprz, natka pietruszki
Na średniej patelni sklarować masło (albo nie ;-), wrzucić dobrze wypłukane kurki. Jeśli grzybki są nierównej wielkości, większe pokroić. Dusić przez kilka minut. Wrzucić posiekaną cebulkę. Wymieszać, podsmażyć, aż cebulka się zeszkli. Wrzucić teraz lekko rozbełtane jajka. Zamieszać - doprowadzić do ulubionej konsystencji i.. jeść ze smakiem :)
W ten sposób "spreparowne" kurki możesz jeść "w obiegu zamkniętym" gratuluję. Potrzebny będzie durszlak i bieżąca woda. Radzę poprawić na: Na patelni umieść oczyszczone kurki i odparuj wodę w nich zawartą, gdy kurki nie będą parować (będą na suchej patelni) dodaj masło (gwarantuję, że samo się rozpuści). dalej postępuj jak w przepisie. Szczere SMACZNEGO i gwarancja strawienia kurek. Z pieczarkami możesz postępować podobnie, jednak nie wszystkie grzyby można poddawać tego rodzaju obróbce termicznej; powód - grzyby nieblaszkowe przywierają do patelni i nie można ich w podany wyżej sposób odparować. Od wieków polacy jedzą kurki (w jajecznicy) a tak oczywisty przepis nie przechodzi z pokolenia na pokolenie, chyba dlatego, że każdemu wydaje się, że wszystko wie!!!!!!
pycha!!!! znam ten przepis i od dawna robiÄ