Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne bułeczki na formę popularnych kajzerek zachwycą każdego sympatyka domowych wypieków!
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5836
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 15517
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 320
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5836
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 15517
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 320
Składniki
Drożdże skruszyć do miski i zasypać cukrem, zostawić do rozpuszczenia. Mleko podgrzać, wymieszać z maślanką i dodać kilka łyżek do rozpuszczonych drożdży, nasypać również kilka łyżek mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić an ok. 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki oraz pozostałą mąkę i mieszaninę mleka z maślanką. Wyrobić cisto drożdżowe. Gotowe przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50-60 min. do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą zrolować w "wałek" długości ok. 30 cm. Zawiązać go robiąc jakby pętelkę. Potem jedną końcówkę przełożyć od dołu do góry i wetknąć w środek, a drugą odwrotnie od dołu do góry i też do środka.
Uformowane przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia na ok. 20-30 min. Potem posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec ok. 15-20 min. w temp. 180 stopni. Smacznego!