Do góry

Śniadania Przepis na:

Kajzerki na maślance

Kajzerki na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4817

Dodano:

Odsłon: 3494

Smaczne bułeczki na formę popularnych kajzerek zachwycą każdego sympatyka domowych wypieków!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 500 g
  • maślanka 160 g
  • mleko 160 g
  • drożdże świeże 12 g
  • jajo 1 szt
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
  • sezam 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski i zasypać cukrem, zostawić do rozpuszczenia. Mleko podgrzać, wymieszać z maślanką i dodać kilka łyżek do rozpuszczonych drożdży, nasypać również kilka łyżek mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić an ok. 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki oraz pozostałą mąkę i mieszaninę mleka z maślanką. Wyrobić cisto drożdżowe. Gotowe przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50-60 min. do podwojenia objętości.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą zrolować w "wałek" długości ok. 30 cm. Zawiązać go robiąc jakby pętelkę. Potem jedną końcówkę przełożyć od dołu do góry i wetknąć w środek, a drugą odwrotnie od dołu do góry i też do środka.

  3. Uformowane przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia na ok. 20-30 min. Potem posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec ok. 15-20 min. w temp. 180 stopni.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń