Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5560
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8839
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7763
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5331
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5560
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8839
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7763
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5331
Składniki
Mięso wraz ze skórką podsmażamy na maśle. Potem przekładamy do dużego saganka, zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Po 10 minutach dodajemy wypestkowane jabłko, cebulę, marchew i czerstwą bułkę, dalej gotujemy. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy oczyszczoną wątróbkę.
Ugotowane mięso oddzielamy od kości i mielimy razem z jabłkiem , marchewką, cebulą i rozgotowaną bułką. Dobrze jest po wyjęciu mięsa wywar przecedzić ale nie wylewać.
Do zmielonego mięsa dolewamy kilka łyżek wywaru, doprawiamy, majerankiem, czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę przekładamy do suchych wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Od zawrzenia wody gotujemy około 5 minut. Taki pasztet postoi w lodówce około 1,5 tygodnia. Jeśli chcemy potrzymać go dłużej musimy dłużej pasteryzować około 30 minut. Taki pasztet można wykorzystać do pieczonych bułeczek, są doskonałe. Bułeczki znajdziecie w moich przepisach.