Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet bez pieczenia

Pasztet bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 832 Ocena: 16514

Dodano:

Odsłon: 3159

Domowy pasztet ze słoiczka.

Składniki

  • 3 udka drobiowe 600 g
  • Pierś z kurczaka 400 g
  • 2-3 wątróbki drobiowe
  • 1 jabłko
  • 1-2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżki masła
  • majeranek, czosnek granulowany , gałka muszkatołowa, sól i pieprz
  • 4 liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Mięso wraz ze skórką podsmażamy na maśle.
    Potem przekładamy do dużego saganka, zalewamy ciepłą wodą.
    Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut.
    Po 10 minutach dodajemy wypestkowane jabłko, cebulę, marchew i czerstwą bułkę, dalej gotujemy.
    Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy oczyszczoną wątróbkę.

  2. Ugotowane mięso oddzielamy od kości i mielimy razem z jabłkiem , marchewką, cebulą i rozgotowaną bułką.
    Dobrze jest po wyjęciu mięsa wywar przecedzić ale nie wylewać.

  3. Do zmielonego mięsa dolewamy kilka łyżek wywaru, doprawiamy, majerankiem, czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
    Masę przekładamy do suchych wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
    Od zawrzenia wody gotujemy około 5 minut.
    Taki pasztet postoi w lodówce około 1,5 tygodnia.
    Jeśli chcemy potrzymać go dłużej musimy dłużej pasteryzować około 30 minut.
    Taki pasztet można wykorzystać do pieczonych bułeczek, są doskonałe.
    Bułeczki znajdziecie w moich przepisach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń