Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam wszystkich entuzjastów domowych wypieków na bułeczki maślane. To puszyste bułeczki na specjalne weekendy, które wyniosą każde śniadanie na zupełnie inny poziom. Smak masła jest obłędny, a skórka cudownie przypieczona. Dodajcie do nich konfitury, Nutellę – albo wręcz przeciwnie, odrobinę wędliny i warzywek – i macie doskonały początek dnia.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 391
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 391
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Składniki
Do misy miksera wsyp mąkę. Dodaj cukier i sól po jednej stronie misy, a drożdże po drugiej. Wlej mleko i dodaj jajka. Wymieszaj wstępnie końcówką do ciasta drożdżowego, najpierw na niskim ustawieniu, a następnie przez parę minut na średnim, do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Dodaj masło i wyrabiaj przez parę minut, aż całkowicie połączy się z ciastem.
Przełóż ciasto do miski, przykryj ściśle folią spożywczą i odstaw na noc (lub na parę godzin) do lodówki.
Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż je na podsypany mąką blat i ugnieć parę razy, by wybić z niego powietrze. Podziel je na 16 równych części i uformuj 16 okrągłych, gładkich bułeczek.
Przykryj bułeczki folią i odstaw na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Piecz bułeczki w piekarniku rozgrzanym do 190oC (w funkcji góra-dół) przez 18-20 minut, do suchego patyczka. (Nie sugeruj się kolorem bułeczek – szybko się zarumienią). Wyjmij bułeczki z piekarnika i odstaw na kratkę do wystudzenia.
Smacznego!