Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Wędliny
  • Jak przygotować domowe wędliny
  • Wędliny
  • Przepis na

Jak przygotować domowe wędliny

25.03.2024 Odsłon: 624
5.0 (6 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
wmk
wmk

Na etapie peklowania możemy wybrać smak naszej przygotowywanej szynki dodając do niej odpowiadające nam przyprawy. Przepis na szynkę wędzoną poniżej od której cieknie ślinka, a domownicy i goście będą się zajadać.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (10)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Dania główne Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Chińska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 2562

do 15 min 15 min
6

Przepis dnia

smaker
smaker
Dania główne

Steki z kalafiora z pieczarkami

Dania główne Steki z kalafiora z pieczarkami

Steki z kalafiora z pieczarkami w sosie śmietanowym to danie wegetariańskie,...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 42614

do 30 min 30 min
56
smaker
smaker
Dania główne

Sznycle królewskie

Dania główne Sznycle królewskie

Sznycle królewskie, czyli kotlety z rozpływającego się w ustach, delikatnego...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 563

do 30 min 30 min
3
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku ziemniaki z piekarnika do obiadu

Dodatki Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku ziemniaki z piekarnika do obiadu

Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Amerykańska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 23

do 15 min 15 min
3
Futka
Futka
Desery

Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Desery Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...

  • Polska
  • Włoska
  • Kanapki

Odsłon: 215

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8130

do 15 min 15 min
11
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Dania główne Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Chińska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 2562

do 15 min 15 min
6

Przepis dnia

smaker
smaker
Dania główne

Steki z kalafiora z pieczarkami

Dania główne Steki z kalafiora z pieczarkami

Steki z kalafiora z pieczarkami w sosie śmietanowym to danie wegetariańskie,...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 42614

do 30 min 30 min
56
smaker
smaker
Dania główne

Sznycle królewskie

Dania główne Sznycle królewskie

Sznycle królewskie, czyli kotlety z rozpływającego się w ustach, delikatnego...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 563

do 30 min 30 min
3
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku ziemniaki z piekarnika do obiadu

Dodatki Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku ziemniaki z piekarnika do obiadu

Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Amerykańska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 23

do 15 min 15 min
3
Futka
Futka
Desery

Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Desery Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...

  • Polska
  • Włoska
  • Kanapki

Odsłon: 215

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8130

do 15 min 15 min
11
Smaker
REKLAMA
Smaker
Wędliny
Smaker
Jak przygotować domowe wędliny
Autor:
wmk
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • Przyprawy na 1 kg mięsa dla szynki wędzonej:
  • 40 g soli peklowej
  • 20 g soli warzonej
  • 3 g cukru w okresie zimowym
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 8 kulek czarnego pieprzu
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2-4 liście laurowe
  • 1 l wody
  • 4-8 ziaren jałowca
  • Składniki dla kiełbasy świątecznej-jałowcowej:
  • 1 kg mięsa wieprzowego z szynki kl.I
  • 3,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki kl.II
  • 0,5 kg mięsa wołowego np pręgi
  • Przyprawy na 1 kg farszu:
  • 17 g peklosoli
  • 2 g pieprzu naturalnego
  • 1,5 g jałowca
  • 4 g czosnku
  • Dodatkowo:
  • Jelita naturalne wieprzowe do kiełbas
  • Składniki dla kiełbasy żmudzkiej:
  • 4 kg chudej wieprzowiny kl.I
  • 1 kg wołowiny (pręga)
  • Przyprawy na całość farszu:
  • 150 g soli
  • 50 g cukru
  • 1/4 szklanki spirytusu
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 20 g mielonego pieprzu
  • 15 g mielonego ziela angielskiego
  • 15-20 g suszonego majeranku
  • jelita naturalne wieprzowe, proste
  • Składniki dla kiełbasy a'la lisieckiej:
  • 1,5 kg chudego mięsa wieprzowego (szynka lub schab)
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego tłustego kl.II
  • 0,5 kg chudego mięsa z golonki
  • 0,4 kg lodu do kutrowania golonki
  • Przyprawy na całość farszu:
  • 35 g peklosoli
  • 15 g soli warzonej
  • 5 g cukru
  • 5 g pieprzu białego
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • kiełbaśnice, jelita wieprzowe kaliber 36/38 lub 34/36
Sposób przygotowania:
1

Wykonanie Szynki wędzonej: Zagotowujemy wodę. Wrzucamy do wrzątku wszystkie składniki zalewy (czosnek rozgniatamy) oprócz soli peklowej. Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem. Odstawiamy do wystudzenia. Teraz dodajemy sól peklową i mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy szynkę do odpowiedniej wielkości naczynia szklanego i zalewamy zalewą aby mięso było przykryte. Odstawiamy naczynie z szynką na 4-5 dni w chłodne miejsce (temp. 4-8°C). Po peklowaniu, szynkę wyjmujemy z zalewy, płuczemy pod zimną wodą i odwieszamy do ocieknięcia. W tym czasie przygotowujemy wędzarnię. Rozgrzewamy ją do ok. 50°C i wieszamy szynkę do obsuszenia. Sprawdzamy po czasie, czy mięso jest odpowiednio wysuszone. Jeżeli szynka nie jest jeszcze obsuszona, należy uchylić drzwiczki wędzarni i obsuszyć ciepłym dymem. Dopiero wtedy można zamknąć szczelnie wędzarnię i zacząć wędzenie. Wędzimy tak długo, aż będzie nam odpowiadał kolor szynki. Po wędzeniu musimy jeszcze naszą szynkę sparzyć. W tym celu podgrzewamy wodę do której dodajemy 2 liście laurowe i 3 ziarna jałowca. Wodę z z przyprawami podgrzewamy do temperatury 85-90°C i zanurzamy w niej szynkę. Po zanurzeniu szynki w wodzie, temperatura spadnie. Utrzymujemy ją w granicach 82-85°C przez okres, aż w środku szynki będzie osiągnięta temperatura 66°C (wbijamy termometr do środkowej części szynki). Wyciągamy szynkę i chłodzimy w zimnej wodzie przez ok. 30 minut. Odwieszamy do ocieknięcia i obsuszenia. Uwagi: Przyprawy ziarniste do zalewy peklującej lekko miażdżymy w moździerzu. Tak wykonana szynka będzie bardzo smaczna, krucha i soczysta. Aby w szynce po przekrojeniu nie było szarego oczka (wygląda nie apetycznie, ale nie jest zepsuciem mięsa) musimy peklować mniesze kawałki mięsa tak ok. 0,5 kg lub większe, nastrzykując wewnątrz mięsień szynki, solanką.

2

Wykonanie kiełbasy świątecznej-jałowcowej: Mięsa oczyszczamy z kości i chrząstek. Kroimy w odpowiednie wielkości kawałki, które podczas mielenia łatwo będą przechodzić przez gardziel maszynki. Rodzaje mięsa peklujemy na sucho i osobno przez 72 godziny w chłodnym miejscu w temperaturze 4-8°C . Po peklowaniu, mięso kl.I rozdrabniamy na sitku szarpaku, wieprzowinę kl.II na sitku 8 mm, a wołowe na sitku 3 mm. Wszystkie rodzaje mięs mieszamy i dodajemy ok 50-100 ml wody wraz ze wszystkimi przyprawami. Dokładnie wymieszaną masą napełniamy jelita i odkręcamy w parki ok 15-18 cm. Osadzamy w temperaturze pokojowej na ok. 2-3 godziny. Następnie wędzimy w temp. 45-60°C do uzyskania odpowiadającego nam koloru. Podpiekamy w wędzarni i podnosimy temperaturę do maksymalnie 100°C. Dopiekamy do momentu osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury ok. 66-68°C. Następnego dnia wędzimy powtórnie w dymie o temperaturze ok. 25°C. Podsuszamy ok. 5-10 dni do odpowiadającej nam konsystencji.

3

Wykonanie kiełbasy żmudzkiej: Umyte mięso kroimy w kostkę. Na patelni uprużamy sól i gorącą posypujemy mięso. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i wynosimy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Przepuszczamy przez maszynkę z kiełbasianym sitkiem (ja użyłem 3 do wołowiny, a szarpak do wieprzowego). Dodajemy cukier, przyprawy, spirytus i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy masę mięsną bardzo dokładnie ok. godziny. Nadziewamy jelita i wieszamy w przewiewnym miejscu na 24 godziny. Wędzimy 2 dni w zimnym dymie ok. 25°C i 2 dni w gorącym dymie ok. 45°C. Następnie rozwieszamy na drążku do podsuszenia i przechowujemy w chłodnym miejscu. Tak przygotowaną kiełbasę można przechowywać kilka miesięcy.

4

Wykonanie dla kiełbasy a'la lisieckiej: Wychładzamy mięso do temperatury od 2 do 6°C. Następnie mielimy chude mięso z szynki w wilku (maszynce) przez siatkę o średnicy oczek od 20 do 30 mm, tłuste mięso wieprzowe – przez siatkę o średnicy oczek 8 mm. Dodajemy 35g peklosoli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na jedną dobę w chłodnym pomieszczeniu. Następnego dnia mięso chude z golonki mielimy w maszynce przez siatkę o średnicy oczek 2 mm i kutrujemy lub miksujemy (można przepuścić przez podaną siatkę 2–3 razy) z dodatkiem 0,4 kg lodu lub zimnej wody, przypraw i soli warzonej. Dodajemy tak przygotowane mięso do mięsa chudego, a potem równomiernie mieszamy. Napełniamy bardzo ściśle jelita, formując je w wianki i wieszamy na kijach wędzarniczych. Osadzamy od 3 do 4 godzin w pomieszczeniu, które powinno być chłodzone. Nagrzewamy wędzarnię, a następnie czekamy, aż jej temperatura obniży się do 60°C. Wtedy wkładamy do wędzarni wianki z kiełbasą i suszymy je przez 30 minut. Utrzymując temperaturę ok. 55°C, wędzimy gęstym dymem (do wędzenia najlepiej jest użyć drewna bukowego lub olchowego) przez 90 minut. Potem podnosimy temperaturę do 80–90°C i pieczemy w wędzarni przez 40–60 minut. Kiełbasa powinna mieć na powierzchni złocistobrązowy kolor i wewnątrz wianka 68°C. Po upieczeniu kiełbasę schładzamy do 18°C.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki