Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka nada się i do obiadu z ulubionymi dodatkami, jak i jako wędlina na kanapki.
Miska, naczynie żaroodporne, folia spożywcza.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 12
Polecam.
Odsłon: 756
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2032
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 12
Polecam.
Odsłon: 756
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2032
Składniki
Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam niezbyt drobno. Do miski przelałam 1,5 litra wody i dodałam do niej 3 łyżki soli, pokrojoną cebulę z czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe i dużo rozmarynu. Wszystko zamieszałam i do wody z dodatkami włożyłam kawałek szynki. Zafoliowałam miskę, w folii widelcem zrobiłam trochę dziurek, żeby mi to nie podkisnęło i odstawiłam ją do lodówki. Trzymałam mięso w zalewie przez dwa dni. Po upływie dwóch dni wyjęłam mięso z wody z dodatkami i osuszyłam je. Do miski wlałam 4 łyżki oleju i 5 łyżek wody. Dosypałam do oleju z wodą łyżeczkę soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, sporo czosnku granulowanego i staropolskiego oraz 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki. Natarłam mięso przygotowaną marynatą. Piekłam szynkę w naczyniu żaroodpornym przez 40 minut w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i piekłam mięso przez jeszcze 1,5 godziny.