Sezon na dynię

Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem.

Ciasto:
1 kg mąki
1 kostka masła
6 jaj
10 g drożdży
½ szklanki mleka
1 łyżeczka mąki
skórka starta z 1 pomarańczy
zapach waniliowy (całe małe opakowanie)
garść rodzynek
mleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)
oliwa (do smaku)
szczypta soli

Owoce:
1 kg śliwek
1 kg jabłek

Kruszonka:
¼ szklanki cukru
¼ kostki masła
3 łyżki mąki

Ciasto
Mąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem, a białka ubić. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę mąki. Wszystkie składniki połączyć. Dodać skórkę pomarańczową, zapach waniliowy i wcześniej namoczone rodzynki. Ciasto ugniatać, stopniowo dodając mleko i oliwę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Posolić. Przełożyć do blaszki.

Owoce
Owoce umyć i pokroić. Ułożyć naprzemiennie na wierzchu ciasta.

Kruszonka
Do miseczki dodać cukier, masło i mąkę. Wyrabiać palcami. Gdy kruszonka będzie gotowa, posypać nią ciasto.

Piec przez 40 minut w 180°C.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
>60 min
18
Dania główne Duszona łopatka do obiadu

Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...

Odsłon: 5391

60 min
18
Desery Rogaliki pistacjowe

Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...

Odsłon: 8631

30 min
17

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone znika w kilka minut z talerzy, więc tr...

Odsłon: 35255

30 min
58