Przepisy z Bake Off Junior - Psi odlot

Julka pokusiła się o ozdobę w kształcie pisaków. Zobaczcie, jak możecie tak pomysłową dekorację, przygotować samodzielnie, w domu.

Babeczki:

3 jaja
240 g brązowego cukru
160 g oleju roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 łyżki miodu
skórka z 1 pomarańczy
20 g soku z pomarańczy
250 g mąki pszennej
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczek cynamonu
250 g startej marchewki

Masy maślane na bezie szwajcarskiej

6 białek
300 g cukru
szczypta soli
450 g masła
kakao
beżowy barwnik
sok z cytryny

Słodki „piasek"

200 g wiórek kokosowych
300 g herbatników

Montaż

ciemnoróżowa masa cukrowa
jasnoróżowa masa cukrowa
czekoladowe groszki w dwóch rozmiarach (na oczka i noski)

Babeczki

Jajka ubić z połową cukru, dodać olej i ekstrakt waniliowy. Miód razem ze startą skórką pomarańczową rozmieszać w soku z pomarańczy, dodać do masy jajecznej. Zmiksować. Dodać przesiane sypkie składniki (w tym pozostały cukier) i startą na małych oczkach marchewkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wykładać do papierowych papilotek włożonych do metalowej formy na muffiny. Piec przez 25-30 minut w 180°C.

Masy maślane na bezie szwajcarskiej

W metalowej misce wymieszać rózgą białka z cukrem, szczyptą soli i łyżeczką soku z cytryny. Umieścić w kąpieli wodnej i doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia cukru (ciągle mieszając). Przelać białka do innej miski, ubijać przez około 10 minut do uzyskania bardzo sztywnej piany. Dodawać partiami masło, ciągle ubijając. Podzielić masę na trzy części. Do jednej dodać kakao, do drugiej beżowy barwnik i sok z połowy cytryny, obie masy wymieszać. Chłodzić przez około 5 min.

Słodki „piasek"

Wiórki uprażyć w piekarniku na złoty kolor w 170°C. Herbatniki zmielić w malakserze na proszek. Wymieszać.

Montaż

Masę maślaną wyciskać piętrowo na duże, ostudzone babeczki tak, by wyglądała jak sierść. Następnie położyć bokiem małą muffinkę, na którą również wyszprycować krem. Na górze wcisnąć uszka z masy cukrowej i wokół nich masę. Dodać nosek i oczka oraz uformowany z masy cukrowej języczek. W ten sposób zrobić pieski w trzech kolorach.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 125

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 55

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2