Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Barszcz wigilijny bez zakwasu
  • Zupy
  • Przepis na

Barszcz wigilijny bez zakwasu

08.10.2025 Odsłon: 5708
5.0 (9 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Barszcz wigilijny bez zakwasu to szybka, esencjonalna zupa na bazie bulionu warzywnego i buraków. Charakteryzuje się intensywnym kolorem i smakiem uzyskanym dzięki dodatkowi grzybów leśnych, majeranku oraz octu winnego lub cytryny, które zapewniają niezbędną kwaskowość. Szybkość przygotowania sprawdza się idealnie przy świątecznej bieganinie i masie obowiązków. 

Barszcz wigilijny bez zakwasu - czy warto go przyrządzić? 

Największą zaletą barszczu wigilijnego bez zakwasu jest znaczne skrócenie czasu potrzebnego na przygotowanie zupy. Tradycyjny zakwas buraczany wymaga kilku dni fermentacji, natomiast w tej wersji możesz ugotować kompletne danie i podać je tego samego dnia, co jest idealne w sytuacjach awaryjnych. Możesz doprawić zupę na bieżąco, zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi, a przy stosowaniu zakwasu zawsze musisz liczyć się z jego specyficznym aromatem. Ryzyko niepowodzenia także jest znacznie większe - sfermentowane buraki mogą spleśnieć lub się zepsuć. Jednocześnie cała zupa jest bardziej lekkostrawna w porównaniu do tradycyjnego barszczu czerwonego z przepisu babci. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak uzyskać grzybowy smak w barszczu? 

Suszone grzyby leśne, zwłaszcza borowiki i podgrzybki, potrzebują długiego namaczania przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc, nie tylko po to, by zmiękły, ale przede wszystkim, by uwolniły pełnię swojego intensywnego aromatu do wody, która później posłuży jako kluczowy element smakowy barszczu. Dlatego nigdy nie wylewaj wody z moczenia grzybów! Będzie ona niezbędnym składnikiem tej zupy, ale z powodzeniem nadmiar możesz odłożyć na później i użyć w innych daniach. 

Wigilijny barszcz - jaki bulion sprawdzi się najlepiej? 

Barszcz czerwony podawany na Wigilię według tradycji musi być daniem postnym, dlatego najbezpieczniejsze jest użycie bulionu warzywnego. Jeśli jednak nie robi to dla ciebie różnicy lub chcesz przygotować tę zupę na inną okazję, z powodzeniem sprawdzi się rosół drobiowy. Nie używaj jednak wywaru na mięsie wołowym, który charakteryzuje się mocnym smakiem i może zamaskować aromat grzybów i buraków. 

Barszcz bez zakwasu - jak zachować piękny kolor? 

Zupy z buraków mają tendencję do utraty pięknego, rubinowego koloru w wyniku gotowania i kontaktu z powietrzem. By tego uniknąć i zaserwować pyszny barszcz czerwony wigilijny, zaleca się już na początku wlać odrobinę kwasu - soku z cytryny lub octu winnego, które utrwalą kolor. Możesz też wlać ocet jabłkowy o delikatnym aromacie. Nie gotuj całości także zbyt długo - 60 minut jest wystarczające. Uważaj również na moc palnika - zupa powinna delikatnie bulgotać. 

Dlaczego barszcz warto odstawić na kilka godzin? 

Odstawienie barszczu, tzw. leżakowanie, pozwala na pogłębienie się smaku i koloru. Buraki, zioła i grzyby mają więcej czasu, aby w pełni uwolnić aromaty do wywaru oraz połączyć swój aromat. Pozostaw w cieple lub w lodówce, a następnie tuż przed podaniem zagotuj i dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. 

Najlepsze przyprawy do barszczu 

Majeranek jest chyba najważniejszym elementem barszczu wigilijnego, nadającym mu charakterystycznej, ziemistej i świątecznej nuty. Dwie łyżki to standardowa ilość, ale jeśli masz wątpliwości, zacznij doprawianie od 1,5 łyżki. Upewnij się, że używasz suszonego, ale świeżego majeranku i dodajesz go pod koniec gotowania, by nie stał się gorzki. Ważne są też ząbki czosnku, liście laurowe czy czarny pieprz, który odpowiada za charakterystyczną pikanterię. To absolutna podstawa - resztę dodawaj zgodnie z indywidualnymi preferencjami. 

Barszcz z tego przepisu jest zbyt intensywny - jak go skorygować? 

Jeśli barszcz jest zbyt kwaśny lub zbyt ostry, możesz zrównoważyć smak cukrem, dodając małą łyżeczkę cukru i mieszając do rozpuszczenia. Cukier złagodzi kwasowość i ostrość. Alternatywnie wlej więcej czystego wywaru grzybowego lub czystego bulionu warzywnego, aby zrównoważyć intensywność dania. Zawsze doprawiaj zupę stopniowo i próbuj barszczu po każdym dodatku. Gotowy barszcz wigilijny podawaj najlepiej z pasztecikami krucho-drożdżowymi z kapustą i grzybami, które idealnie komponują się z tym daniem. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Dania główne Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 924

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Desery

Kokosowy placek ze śliwkami

Desery Kokosowy placek ze śliwkami

Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2180

do 15 min 15 min
20
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Śniadania Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Ciepła kanapka na śniadanko :)

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 2834

do 15 min 15 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Napoje

Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Napoje Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, a jej prawidłowe f...

  • Warzywa
  • Szpinak
  • Owoce
  • Jabłka
  • Banany
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 84163

do 15 min 15 min
88
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto tropikalne

Ciasta Ciasto tropikalne

Pomysłów na ciasto tropikalne jest równie wiele, jak owoców, które mogą stać...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 17486

do 60 min 60 min
17
kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 835

do 60 min 60 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Dania główne Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 924

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Desery

Kokosowy placek ze śliwkami

Desery Kokosowy placek ze śliwkami

Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2180

do 15 min 15 min
20
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Śniadania Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Ciepła kanapka na śniadanko :)

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 2834

do 15 min 15 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Napoje

Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Napoje Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, a jej prawidłowe f...

  • Warzywa
  • Szpinak
  • Owoce
  • Jabłka
  • Banany
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 84163

do 15 min 15 min
88
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto tropikalne

Ciasta Ciasto tropikalne

Pomysłów na ciasto tropikalne jest równie wiele, jak owoców, które mogą stać...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 17486

do 60 min 60 min
17
kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 835

do 60 min 60 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Barszcz wigilijny bez zakwasu
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 7-8 małych buraków,
  • 3 marchewki,
  • mały por,
  • duża pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść suszonych grzybów leśnych,
  • 2-3 liście laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • ocet winny lub jedna cytryny,
  • cukier,
  • sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1

Opłucz borowiki, włóż grzyby do garnka, zalej wodą, dodaj 2 ząbki czosnku i 2 listki laurowe, po czym odstaw na noc do namoczenia. Drugiego dnia postaw garnek na gazie i gotuj grzyby około 20 minut z dodatkami, z którymi się marynowały. Następnie zdejmij z ognia i odstaw.

2

Obierz marchewki, pietruszkę i seler. Pokrój na mniejsze kawałki i wraz z porem włóż do garnka. Zalej około 2-3 litrami wody, posól, dodaj liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i ugotuj bulion. Następnie przelej rosół przez sito. Warzywa możesz użyć do sałatki, a wywar przelej do garnka.

3

Obierz buraki, pokrój w słupki, wrzuć do bulionu, dopraw pieprzem, majerankiem oraz wlej 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny. Gotuj około 40-60 minut do uzyskania miękkości buraków. Pod koniec gotowania wlej do barszczu wywar z gotowania grzybów wraz z grzybami.

4

Ugotowany barszcz pozostaw na kilka godzin, aby nabrał bardziej intensywnego koloru. Po tym czasie zagotuj barszcz jeszcze raz, przefiltruj, dopraw solą, pieprzem (obficie), cukrem i w razie potrzeby jeszcze raz octem.

5

Buraczki możesz zemleć i użyć do obiadu, a grzybki pokrój i wrzuć do farszu do pierogów lub uszek. Barszcz podawaj w talerzu w towarzystwie uszek lub w szklance do popicia krokieta.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki