Do góry

Zupy Przepis na:

Brokułowo-groszkowa zupa

Brokułowo-groszkowa zupa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Brokułowo-groszkowa zupa"

Składniki

  • 800 g świeżych brokułów w różyczkach
  • 1 szklanka zielonego groszku świeżego, mrożonego lub z puszki
  • 1 litr rosołu
  • 1 kostka serka topionego śmietankowego
  • sól i pieprz
  • ewentualnie szklanka kwaśnej śmietany
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowany z włoszczyzną i przyprawami, następnie przecedzony, czysty rosół doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kilka różyczek brokułów, gotujemy 4-5 minut. 

  2. Różyczki wyjmujemy, pozostawiamy do dekoracji, a do rosołu wsypujemy zielony groszek i pozostałe brokuły. Gotujemy 20 minut, aż będą miękkie.

  3. Do zupy dodajemy kostkę sera topionego. Miksujemy na gładki krem. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy pieprzem, solą, ewentualnie śmietaną. 

  4. Podajemy z odłożonymi różyczkami brokułów, grzankami czosnkowymi, płatkami migdałowymi, uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika albo dyni.

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 136 kcal Białko 6,8 g/Tłuszcz 6,6 g/Węglowodany 17 g.

  6. Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 1,80 zł.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń