Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dyniowa zupa krem"
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 138
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 233
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 138
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 233
Składniki
Twardy miąższ dyni pokój w niewielką kostkę. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklij przeciśnięty prze praskę czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę.
Po chwili smażenia dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę dynię. Warzywa duś razem kilka minut, a następnie przerzuć wszystko do garnka, zalej bulionem i gotuj aż dynia stanie się miękka. Na koniec dodaj drobno posiekaną bazylię.
W tym czasie na wolnym ogniu usmaż na chrupko plasterki boczku bez tłuszczu. Możesz także upiec go w piekarniku lub w mikrofali (ułóż go między warstwami ręcznika papierowego i uważaj, aby boczek się nie przypalił).
Na oddzielnej patelni, również bez dodatku tłuszczu, upraż pestki dyni.
Gotową zupę przestudź i zmiksuj na gładko ze śmietaną. Dopraw ją na koniec solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz curry.
Dyniową zupę krem rozlej do ozdobnych miseczek lub kokilek, udekoruj świeżymi ziołami, plastrami boczku, siekaną papryczką chili i od razu podawaj. Prażone ziarna dyni serwuj osobno.
45 minut, Porcja: 395 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie