Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salmorejo to drugi najpopularniejszy, zaraz po gazpacho, hiszpański chłodnik z pomidorów wywodzący się z Andaluzji. Jest naprawdę pyszny, aromatyczny i bardzo prosty do przygotowania. Jego bazą są świeże pomidory i czosnek. W Hiszpanii podaje się go z jajkiem, grzankami i szynką serrano. Wypróbuj, bo dla tego smaku zdecydowanie warto!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3170
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 158
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 63
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 80
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3170
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 158
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 63
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 80
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Składniki
Pomidorów nie musisz obierać ze skórki, ale dokładnie je przemyj. Przekrój na mniejsze części i wrzuć do garnka. Zblenduj na gładką masę.
Pieczywo pokrój na drobną kostkę, przełóż do zmiksowanych pomidorów i również zblenduj. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do garnka.
Dopraw solą i całość zblenduj do połączenia składników. Na końcu wlej oliwę i przemieszaj łyżką. Tak przygotowany chłodnik z pomidorów wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, aby dobrze się schłodził.
Po tym czasie wyjmij i podaj w głębokiej misce. Udekoruj kawałkami ugotowanego na twardo jajka (ew. grzankami) oraz plasterkami szynki serrano. Hiszpańskie salmorejo gotowe!