Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salmorejo to drugi najpopularniejszy, zaraz po gazpacho, hiszpański chłodnik z pomidorów wywodzący się z Andaluzji. Jest naprawdę pyszny, aromatyczny i bardzo prosty do przygotowania. Jego bazą są świeże pomidory i czosnek. W Hiszpanii podaje się go z jajkiem, grzankami i szynką serrano. Wypróbuj, bo dla tego smaku zdecydowanie warto!
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 25
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 27
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 25
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 1966
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 25
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 27
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 25
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 1966
Składniki
Pomidorów nie musisz obierać ze skórki, ale dokładnie je przemyj. Przekrój na mniejsze części i wrzuć do garnka. Zblenduj na gładką masę.
Pieczywo pokrój na drobną kostkę, przełóż do zmiksowanych pomidorów i również zblenduj. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do garnka.
Dopraw solą i całość zblenduj do połączenia składników. Na końcu wlej oliwę i przemieszaj łyżką. Tak przygotowany chłodnik z pomidorów wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, aby dobrze się schłodził.
Po tym czasie wyjmij i podaj w głębokiej misce. Udekoruj kawałkami ugotowanego na twardo jajka (ew. grzankami) oraz plasterkami szynki serrano. Hiszpańskie salmorejo gotowe!