Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salmorejo to drugi najpopularniejszy, zaraz po gazpacho, hiszpański chłodnik z pomidorów wywodzący się z Andaluzji. Jest naprawdę pyszny, aromatyczny i bardzo prosty do przygotowania. Jego bazą są świeże pomidory i czosnek. W Hiszpanii podaje się go z jajkiem, grzankami i szynką serrano. Wypróbuj, bo dla tego smaku zdecydowanie warto!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 587
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3690
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 263
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 418
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 587
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3690
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 263
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 418
Składniki
Pomidorów nie musisz obierać ze skórki, ale dokładnie je przemyj. Przekrój na mniejsze części i wrzuć do garnka. Zblenduj na gładką masę.
Pieczywo pokrój na drobną kostkę, przełóż do zmiksowanych pomidorów i również zblenduj. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do garnka.
Dopraw solą i całość zblenduj do połączenia składników. Na końcu wlej oliwę i przemieszaj łyżką. Tak przygotowany chłodnik z pomidorów wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, aby dobrze się schłodził.
Po tym czasie wyjmij i podaj w głębokiej misce. Udekoruj kawałkami ugotowanego na twardo jajka (ew. grzankami) oraz plasterkami szynki serrano. Hiszpańskie salmorejo gotowe!