Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salmorejo to drugi najpopularniejszy, zaraz po gazpacho, hiszpański chłodnik z pomidorów wywodzący się z Andaluzji. Jest naprawdę pyszny, aromatyczny i bardzo prosty do przygotowania. Jego bazą są świeże pomidory i czosnek. W Hiszpanii podaje się go z jajkiem, grzankami i szynką serrano. Wypróbuj, bo dla tego smaku zdecydowanie warto!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18785
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9517
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2079
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4080
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 688
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 352
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18785
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9517
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2079
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4080
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 688
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 352
Składniki
Pomidorów nie musisz obierać ze skórki, ale dokładnie je przemyj. Przekrój na mniejsze części i wrzuć do garnka. Zblenduj na gładką masę.
Pieczywo pokrój na drobną kostkę, przełóż do zmiksowanych pomidorów i również zblenduj. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do garnka.
Dopraw solą i całość zblenduj do połączenia składników. Na końcu wlej oliwę i przemieszaj łyżką. Tak przygotowany chłodnik z pomidorów wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, aby dobrze się schłodził.
Po tym czasie wyjmij i podaj w głębokiej misce. Udekoruj kawałkami ugotowanego na twardo jajka (ew. grzankami) oraz plasterkami szynki serrano. Hiszpańskie salmorejo gotowe!