Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salmorejo to drugi najpopularniejszy, zaraz po gazpacho, hiszpański chłodnik z pomidorów wywodzący się z Andaluzji. Jest naprawdę pyszny, aromatyczny i bardzo prosty do przygotowania. Jego bazą są świeże pomidory i czosnek. W Hiszpanii podaje się go z jajkiem, grzankami i szynką serrano. Wypróbuj, bo dla tego smaku zdecydowanie warto!
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 118
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 206
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 56
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 118
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 206
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 56
Składniki
Pomidorów nie musisz obierać ze skórki, ale dokładnie je przemyj. Przekrój na mniejsze części i wrzuć do garnka. Zblenduj na gładką masę.
Pieczywo pokrój na drobną kostkę, przełóż do zmiksowanych pomidorów i również zblenduj. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do garnka.
Dopraw solą i całość zblenduj do połączenia składników. Na końcu wlej oliwę i przemieszaj łyżką. Tak przygotowany chłodnik z pomidorów wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, aby dobrze się schłodził.
Po tym czasie wyjmij i podaj w głębokiej misce. Udekoruj kawałkami ugotowanego na twardo jajka (ew. grzankami) oraz plasterkami szynki serrano. Hiszpańskie salmorejo gotowe!