Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4977
Dodano: 26.04.2016
Odsłon: 1224
5-6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Kości umyć, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i gotować ponad 1 godzinę. Najlepiej w szybkowarze.
W międzyczasie umyć wszystkie warzywa, obrać i pokroić w kostkę. Por kroimy w talarki.
Ugotowane kości wyjmujemy z wywaru, wyciągamy także ziele angielskie i liście laurowe oraz zdejmujemy szumowiny. Do tak przygotowanego wywaru dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości warzyw.
Osobno w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki.
Kapustę siekamy.
Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy na patelni (bez tłuszczu).
Do boczku dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Do ugotowanych warzyw dodajemy pozostałe składniki ziemniaki oraz boczek z cebulą i dokładnie mieszamy gotując jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dolewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę zagęszczamy mąką.
Zupę podajemy z mięsem obranym z kości.
Uwaga!
Ze względu na to, że gotowałam również dla małego synka, dodałam boczek i doprawiałam zupę dopiero na końcu po odlaniu jego porcji zupy.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Futka 27 kwietnia 2016Zgłoś do usunięcia
Przepyszny i treściwy kapuśniaczek :D4 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 27 kwietnia 2016Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam <34 Kto głosował? | Odpowiedz