Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak ze świeżej kapusty

Kapuśniak ze świeżej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 541

Dodano:

Odsłon: 12492

Jesień i zima to najlepszy czas na syte, rozgrzewające posiłki. Jednak wbrew ogólnemu myśleniu, nie muszą być one ani tłuste, ani wysokokaloryczne. Świetnymi posiłkami, które sprawdzą się podczas chłodniejszych dni, a jednocześnie nie przybędzie nam po nich dodatkowych kilogramów, są zupy. Oprócz tego, że są niskokaloryczne i rozgrzewają jest to, że sycą na długi czas.

Składniki

  • główka kapusty, ok. 1kg
  • 3l wywaru warzywnego
  • 5 ziemniaków
  • 3-4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzać olej. Przesmażyć na nim posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną drobno marchewkę, por i kapustę. Chwilę przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

  2. Bulion doprowadzić do wrzenia. Wrzucić do niego pokrojone w kostki ziemniaki. Gotować ok. 15 minut. Dodać przesmażone warzywa. Gotować wszystko do miękkości na małym ogniu. W razie potrzeby ponownie przyprawić.
    Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń