Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa karmuszka, pochodząca z kuchni Warmii i Mazur to cudowny, zimowy rozgrzewacz. To solidna, zdrowa i pożywna zupa z białej fasoli i kapusty z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów, tradycyjnie gotowana na mięsnym wywarze. W naszym przypadku przygotujemy zupę na bulionie warzywnym, by zadowolić nawet głodnych wegetarian.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Zupę wykonasz błyskawicznie, ale jeśli używasz suchej fasoli, musisz zacząć pracę dużo wcześniej. Zalej fasolę wodą i zostaw do namoczenia na 8 godzin albo całą noc. Po tym czasie ugotuj ją do miękkości, odcedź i odstaw. Gdy masz fasolę z puszki, pomiń ten krok.
W garnku z dużym dnem rozpuść tłuszcz, wrzuć obraną i posiekaną cebulę, chwilę podsmaż, a następnie wrzuć kminek, liście laurowe, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Przesmażaj, aż wszystko zacznie ładnie pachnieć. Dodaj koncentrat pomidorowy i po dwóch minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę lub plasterki marchewki, pomidory oraz drobno poszatkowaną kapustę. Zalej zupę bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dodaj fasolę i gotuj na małym ogniu kilkanaście lub kilkadziesiąt minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
Zaraz po ugotowaniu nakładaj zupę do talerzy, udekoruj pokruszonym, białym serem lub łyżką śmietany i posyp ulubioną mieszanką suszonych ziół. Możesz także dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę możesz jeść nawet na drugi dzień. Jest równie smaczna.