Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa karmuszka, pochodząca z kuchni Warmii i Mazur to cudowny, zimowy rozgrzewacz. To solidna, zdrowa i pożywna zupa z białej fasoli i kapusty z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów, tradycyjnie gotowana na mięsnym wywarze. W naszym przypadku przygotujemy zupę na bulionie warzywnym, by zadowolić nawet głodnych wegetarian.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37360
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37360
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Zupę wykonasz błyskawicznie, ale jeśli używasz suchej fasoli, musisz zacząć pracę dużo wcześniej. Zalej fasolę wodą i zostaw do namoczenia na 8 godzin albo całą noc. Po tym czasie ugotuj ją do miękkości, odcedź i odstaw. Gdy masz fasolę z puszki, pomiń ten krok.
W garnku z dużym dnem rozpuść tłuszcz, wrzuć obraną i posiekaną cebulę, chwilę podsmaż, a następnie wrzuć kminek, liście laurowe, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Przesmażaj, aż wszystko zacznie ładnie pachnieć. Dodaj koncentrat pomidorowy i po dwóch minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę lub plasterki marchewki, pomidory oraz drobno poszatkowaną kapustę. Zalej zupę bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dodaj fasolę i gotuj na małym ogniu kilkanaście lub kilkadziesiąt minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
Zaraz po ugotowaniu nakładaj zupę do talerzy, udekoruj pokruszonym, białym serem lub łyżką śmietany i posyp ulubioną mieszanką suszonych ziół. Możesz także dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę możesz jeść nawet na drugi dzień. Jest równie smaczna.