Zupa karmuszka, pochodząca z kuchni Warmii i Mazur to cudowny, zimowy rozgrzewacz. To solidna, zdrowa i pożywna zupa z białej fasoli i kapusty z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów, tradycyjnie gotowana na mięsnym wywarze. W naszym przypadku przygotujemy zupę na bulionie warzywnym, by zadowolić nawet głodnych wegetarian.
Karmuszka
Składniki
- ok 600 g fasoli (może być tylko biała lub biała i czerwona) suchej lub z puszki
- ok 200 g białej kapusty
- 1 cebula
- 2-3 marchewki
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- olej lub oliwa z oliwek
- 1 ,25 l bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
- zielenina do posypania i 50 g białego sera lub kwaśnej śmietany do dekoracji
Składniki
- ok 600 g fasoli (może być tylko biała lub biała i czerwona) suchej lub z puszki
- ok 200 g białej kapusty
- 1 cebula
- 2-3 marchewki
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- olej lub oliwa z oliwek
- 1 ,25 l bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
- zielenina do posypania i 50 g białego sera lub kwaśnej śmietany do dekoracji

Etapy przygotowania
Zupę wykonasz błyskawicznie, ale jeśli używasz suchej fasoli, musisz zacząć pracę dużo wcześniej. Zalej fasolę wodą i zostaw do namoczenia na 8 godzin albo całą noc. Po tym czasie ugotuj ją do miękkości, odcedź i odstaw. Gdy masz fasolę z puszki, pomiń ten krok.
W garnku z dużym dnem rozpuść tłuszcz, wrzuć obraną i posiekaną cebulę, chwilę podsmaż, a następnie wrzuć kminek, liście laurowe, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Przesmażaj, aż wszystko zacznie ładnie pachnieć. Dodaj koncentrat pomidorowy i po dwóch minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę lub plasterki marchewki, pomidory oraz drobno poszatkowaną kapustę. Zalej zupę bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dodaj fasolę i gotuj na małym ogniu kilkanaście lub kilkadziesiąt minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
Zaraz po ugotowaniu nakładaj zupę do talerzy, udekoruj pokruszonym, białym serem lub łyżką śmietany i posyp ulubioną mieszanką suszonych ziół. Możesz także dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę możesz jeść nawet na drugi dzień. Jest równie smaczna.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- ok 600 g fasoli (może być tylko biała lub biała i czerwona) suchej lub z puszki
- ok 200 g białej kapusty
- 1 cebula
- 2-3 marchewki
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- olej lub oliwa z oliwek
- 1 ,25 l bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
- zielenina do posypania i 50 g białego sera lub kwaśnej śmietany do dekoracji
Zupę wykonasz błyskawicznie, ale jeśli używasz suchej fasoli, musisz zacząć pracę dużo wcześniej. Zalej fasolę wodą i zostaw do namoczenia na 8 godzin albo całą noc. Po tym czasie ugotuj ją do miękkości, odcedź i odstaw. Gdy masz fasolę z puszki, pomiń ten krok.
W garnku z dużym dnem rozpuść tłuszcz, wrzuć obraną i posiekaną cebulę, chwilę podsmaż, a następnie wrzuć kminek, liście laurowe, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Przesmażaj, aż wszystko zacznie ładnie pachnieć. Dodaj koncentrat pomidorowy i po dwóch minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę lub plasterki marchewki, pomidory oraz drobno poszatkowaną kapustę. Zalej zupę bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dodaj fasolę i gotuj na małym ogniu kilkanaście lub kilkadziesiąt minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
Zaraz po ugotowaniu nakładaj zupę do talerzy, udekoruj pokruszonym, białym serem lub łyżką śmietany i posyp ulubioną mieszanką suszonych ziół. Możesz także dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę możesz jeść nawet na drugi dzień. Jest równie smaczna.