Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa karmuszka, pochodząca z kuchni Warmii i Mazur to cudowny, zimowy rozgrzewacz. To solidna, zdrowa i pożywna zupa z białej fasoli i kapusty z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów, tradycyjnie gotowana na mięsnym wywarze. W naszym przypadku przygotujemy zupę na bulionie warzywnym, by zadowolić nawet głodnych wegetarian.
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 86
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 12
Czasem proste przepisy najlepiej się sprawdzają na obiad albo kolację dla cał...
Odsłon: 2057
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 67
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 86
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 12
Czasem proste przepisy najlepiej się sprawdzają na obiad albo kolację dla cał...
Odsłon: 2057
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 67
Składniki
Zupę wykonasz błyskawicznie, ale jeśli używasz suchej fasoli, musisz zacząć pracę dużo wcześniej. Zalej fasolę wodą i zostaw do namoczenia na 8 godzin albo całą noc. Po tym czasie ugotuj ją do miękkości, odcedź i odstaw. Gdy masz fasolę z puszki, pomiń ten krok.
W garnku z dużym dnem rozpuść tłuszcz, wrzuć obraną i posiekaną cebulę, chwilę podsmaż, a następnie wrzuć kminek, liście laurowe, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Przesmażaj, aż wszystko zacznie ładnie pachnieć. Dodaj koncentrat pomidorowy i po dwóch minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę lub plasterki marchewki, pomidory oraz drobno poszatkowaną kapustę. Zalej zupę bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dodaj fasolę i gotuj na małym ogniu kilkanaście lub kilkadziesiąt minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
Zaraz po ugotowaniu nakładaj zupę do talerzy, udekoruj pokruszonym, białym serem lub łyżką śmietany i posyp ulubioną mieszanką suszonych ziół. Możesz także dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę możesz jeść nawet na drugi dzień. Jest równie smaczna.