Do góry

Zupy Przepis na:

Khao Soi – smaczna zupa z Tajlandii

Khao Soi – smaczna zupa z Tajlandii

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 796

Dodano:

Odsłon: 5157

Dzięki składnikom pasty khao soi, zupa jest i pikantna i jednocześnie orzeźwiająca

Składniki

  • 200 g noodles
  • 1/2 małej dyni, lub 1/4 większej pokrojonej w kostkę
  • 1 brokuł, pokrojony w różyczki
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (250 ml)
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • kolendra i dymka do przybrania
  • 3-4 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane (Pasta khao soi)
  • 5 ząbków czosnku (Pasta khao soi)
  • 2 szalotki pokrojone w piórka (Pasta khao soi)
  • 5 cm korzenia imbiru, obranego ze skórki (Pasta khao soi)
  • 2 trawy cytrynowe, tylko białe części, posiekane (Pasta khao soi)
  • garść liści kolendry (Pasta khao soi)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, prażonych na patelni (Pasta khao soi)
  • 1 łyżeczka kurkumy (Pasta khao soi)
  • 1 łyżeczka curry (Pasta khao soi)
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Khao Soi – smaczna zupa z Tajlandii

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, na papierze do pieczenia ułoż dynię i skrop oliwą. Piecz 20-25 minut i wyjmij z piekarnika.

  2. W między czasie składniki pasty khao soi zmiksuj w blenderze, i odstaw na bok.

  3. W miedzy czasie ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu, i odstaw na bok.

  4. W miedzy czasie ugotuj brokuły w osobnym garnku – 5 minut we wrzątku, brokuły powinny być chrupiące.

  5. W garnku rozgrzej oliwę i smaż pastę khao soi aż będzie brązowa – 3-4 minuty. Dodaj bulion i mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i cukrem. Zdejmij z ognia.

  6. W miseczce ułóż makaron, warzywa i zalej bulionem z mlekiem kokosowym. Udekoruj kolendrą i dymką. Natychmiast podawaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 października 2017 Kolejny świetny przepis :)
Biorę i robimy niebawem, bo to nasze klimaty.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń