Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna i sycąca zupa krem porowo- kalafiorowa z dodatkiem ziemniaków i koziego sera.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 103
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 143
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 239
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 103
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 143
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 239
Składniki
Pora kroimy wzdłuż na połowę, myjemy, kroimy w półtalarki. Kalafiora dzielimy na różyczki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Część pokrojonego pora odkładamy mniej więcej 1/3 całości. Rozdrobnione warzywa podsmażamy na oliwie wymieszanej z dwiema łyżkami masła klarowanego. Warzywa smażymy około 10 minut. Następnie wlewamy bulion, 300 ml wody, dodajemy sól, łyżeczkę brązowego cukru i pieprz czarny świeżo mielony.
Całość gotujemy do miękkości, dodajemy pokruszony kozi ser, blendujemy. Do kremu dodajemy śmietanę. Zupę doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z podsmażonymi porami, posypaną utartymi w moździerzu ziarenkami czerwonego pieprzu. Smażone pory przygotowujemy w czasie, gdy warzywa na zupę powolutku nam się gotują i mamy chwilę by odetchnąć. A robimy to tak. Pory wrzucamy na patelnię, dodajemy łyżkę masła klarowanego. Smażymy kilka minut, do zeszklenia. Dodajemy suszony estragon (wcześniej rozetrzyjmy go w rękach, aby nabrał właściwego aromatu) oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy składniki, przesmażamy 2 minutki. Gotowe. :) Smacznego.