Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spożywanie polskich, sezonowych warzyw i owoców to życie zgodnie z naturą, co oznacza bycie zdrowszym, ponieważ nie zjadamy niepotrzebnej chemii, która jest dodawana, aby egzotyczne warzywa i owoce dotarły do naszego kraju nie psując się w podróży i zachowując świeżość. Polska żywność zapewnia nam cenne składniki i wartości odżywcze, dlaczego więc z tego nie korzystać? W mojej kuchni staram się korzystać z tego co w danym momencie znajdę w ogródku lub na targu od zaufanych sprzedawców. Moja zupa to zupa polska, ogródkowo – parapetowa, bo rozmaryn, liść laurowy i tymianek mają swoje miejsce na kuchennym parapecie, a cebula, czosnek, marchewki, pietruszki, ziemniaki to rodzinnie wyhodowane warzywa.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cebulę przekrawamy na pół i układamy na blachę razem z czosnkiem, marchewką i pietruszką. Na warzywa kładziemy gałązki rozmarynu, posypujemy solą i polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia.
Następnie w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz tymianek. Tłuszcz znakomicie przenosi i wydobywa smak, dzięki temu zupa będzie bardzo aromatyczna. Smażymy przez minutę, cały czas mieszając. Po tym czasie wlewamy gorący bulion. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Gotujemy, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Wtedy dodajemy upieczoną marchewkę i pietruszkę. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i również dodajemy do bulionu. Całość gotujemy 30 minut na małym ogniu. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy polaną łyżeczką śmietany, posypaną czarnym sezamem. Całość wieńczy kromka wieżo upieczonego, domowego chleba.