Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Elegancka a zarazem prosta wersja grochówki. Lekka a pożywna. Samakuje całej rodzinie i dzieciaki chętnie wcinają, bo nic nie pływa...:)
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1709
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35042
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 172
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 86
Kresowe łężnie to kotlety ziemniaczane z farszem z kapusty kiszonej. To danie...
Odsłon: 5337
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1709
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35042
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 172
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 86
Kresowe łężnie to kotlety ziemniaczane z farszem z kapusty kiszonej. To danie...
Odsłon: 5337
Składniki
Groch zalać woda i odstawić na parę godzin a najlepiej na całą noc. Odlać wodę z moczenia i zalać nową, dodać wywar z gotowanego boczku lub rosół ( kto co woli, wywar z boczku wędzonego jest bardzo aromatyczny). Gotujemy groch często mieszając. Dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej. Gdy widzimy, że groch zaczyna się rozpływać, blendujemy całość. Następnie dodajemy po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzy oraz kilka liści laurowych. Doprawiamy solą i pieprzem mielonym. Gotujemy jeszcze chwilę. Grochówkę podajemy z roztopionym masełkiem. Można dodać groszek ptysiowy lub grzaneczki z chleba wg. uznania. Smacznego:)