Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis wpadł mi w ręce przez przypadek i okazał się miłym zaskoczeniem. Jak z nudnej pieczarki wyczarować coś naprawdę smacznego? Tom Yum Gai jest bardzo orientalna i ostra, dzisiejszy przepis jest bardziej klasyczny, choć nie unika skojarzeń z Azją. Oto przepis na smaczną zupę pieczarkową, inną niż wszystkie. Smakujcie! :)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3701
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3799
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 364
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 671
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3701
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3799
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 364
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 671
Składniki
W garnku gotujemy wodę z bulionem. Do wrzącego bulionu wrzucamy pieczarki i grzyby shitake na 3-4 minuty.
Następnie dodajemy oba sosy sojowe, ocet ryżowy oraz mąką z wodą, energicznie mieszając. Zostawiamy na średnim ogniu na około 5 minut, aż pieczarki będą miękkie.
Zmniejszamy ogień, do garnka wbijamy jajko, odliczamy do 5 i energicznie mieszamy (najlepiej użyć pałeczek) w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara. Białko z żółtkiem zetnie się, tworząc „nitki”.
Do garnka dodajemy ugotowany makaron noodles, podgrzewamy przez 1 minutę.
Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i podajemy.
Uwaga: zamiast (lub obok) noodles, jako wsadu można użyć np. makaronu tofu. Wówczas gotujemy go równocześnie z pieczarkami.