Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jarzynowa z brokułem i zacierkami

Zupa jarzynowa z brokułem i zacierkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2967

Dodano:

Odsłon: 650

Ta zupa to trochę taki misz masz, wszystkiego po trochu. Miałam ochotę na zupę z zacierkami i to była myśl przewodnia. Natomiast do zacierek najbardziej pasuje mi zwykła zupa jarzynowa. Może dlatego że tak jadało się w moim domu rodzinnym. Ale moją zupę wzbogaciłam dodatkowo o brokuła bo akurat miałam kawałek pod ręką. Wyszła z tego eksperymentu bardzo smaczna delikatna i w miarę lekka zupa idealna na obiad.

Składniki

  • kilka ziemniaków
  • 1 większa marchewka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • ok. 250g brokuła
  • 0,5 pętka swojskiej kiełbasy z dziczyzny
  • kawałęk kości wędzonej
  • natka pietruszki
  • koperek
  • listek laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu
  • sól, pieprz czarny mielony
  • majeranek
  • Zacierki:
  • ok. 1szkl. mąki pszennej
  • ok. 1/3szkl. ciepłej wody
  • większa szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa jarzynowa z brokułem i zacierkami

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyłam kość wędzoną i kiełbaskę z dzika w całości. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę lub w plasterki. Pora umyłam i pokroiłam w krążki. Wszystkie warzywa dodałam do garnka z kością i kiełbasą. Nalałam wody tyle aby przykryła wszystkie składniki. Dodałam listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zupę zagotowałam i dodałam kostkę rosołową. Zupę gotowałam ok. 30 minut po czym dodałam podzielonego na różyczki brokuła, posiekany koperek i natkę pietruszki. Przyprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem i gotowałam aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wszystkie składniki na zacierki umieściłam w misce i zagniotłam rękami ciasto. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać. Wystarczy aby składniki się połączyły a ciasto się skleiło. Ciasto skubałam palcami tworząc zacierki o nieregularnych kształtach. Zacierki ugotowałam w zupie. Wrzuciłam je na ok. 10-15 minut przed końcem gotowania zupy. Zacierki gotowane w zupie fajnie ją zagęszczają. Można je też ugotować w oddzielnym garnku w osolonej wodzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń