Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zupa to trochę taki misz masz, wszystkiego po trochu. Miałam ochotę na zupę z zacierkami i to była myśl przewodnia. Natomiast do zacierek najbardziej pasuje mi zwykła zupa jarzynowa. Może dlatego że tak jadało się w moim domu rodzinnym. Ale moją zupę wzbogaciłam dodatkowo o brokuła bo akurat miałam kawałek pod ręką. Wyszła z tego eksperymentu bardzo smaczna delikatna i w miarę lekka zupa idealna na obiad.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 933
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4561
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1190
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 530
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 933
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4561
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1190
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 530
Składniki
Do garnka włożyłam kość wędzoną i kiełbaskę z dzika w całości. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę lub w plasterki. Pora umyłam i pokroiłam w krążki. Wszystkie warzywa dodałam do garnka z kością i kiełbasą. Nalałam wody tyle aby przykryła wszystkie składniki. Dodałam listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zupę zagotowałam i dodałam kostkę rosołową. Zupę gotowałam ok. 30 minut po czym dodałam podzielonego na różyczki brokuła, posiekany koperek i natkę pietruszki. Przyprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem i gotowałam aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wszystkie składniki na zacierki umieściłam w misce i zagniotłam rękami ciasto. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać. Wystarczy aby składniki się połączyły a ciasto się skleiło. Ciasto skubałam palcami tworząc zacierki o nieregularnych kształtach. Zacierki ugotowałam w zupie. Wrzuciłam je na ok. 10-15 minut przed końcem gotowania zupy. Zacierki gotowane w zupie fajnie ją zagęszczają. Można je też ugotować w oddzielnym garnku w osolonej wodzie.