Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z kalafiorem, zielonym groszkiem, na drobiowych skrzydełkach z dodatkiem makaronu ryżowego -bardzo delikatna i smaczna!
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1799
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8363
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 746
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253390
Polecam.
Odsłon: 1448
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1799
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8363
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 746
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253390
Polecam.
Odsłon: 1448
Składniki
Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody. Dajemy skrzydełka, seler, gałązki selera naciowego, dwie marchewki, gałązkę natki, liście laurowe i ziele angielskie. W momencie, gdy zupa się zagotuje dodajemy płaską łyżkę soli. Tak przygotowany wywar gotujemy godzinkę. Z gotującego się bulionu wyjmujemy warzywa i skrzydełka.
Kroimy ziemniaki i marchewkę w kostkę, rozdrabniamy kalafior na różyczki. Wrzucamy przygotowane warzywa do bulionu. Gotujemy do miękkości około 20 minut.
Dorzucamy groszek i makaron. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Przyprawiamy jarzynową pieprzem, maggi i ewentualnie jeszcze solą. Pamiętajmy, że już soliliśmy wywar. Na koniec dodajemy masło dla podbicia smaku naszej jarzynowej (tak robiła nasza babcia).
Zupa jarzynowa z drobnym makaronem gotowa!
Nasze rady: Możemy do przygotowania zupy użyć gotowy bulion. Nasza babcia dodawała do niektórych zup zacierki, my postanowiłyśmy sobie ułatwić pracę i dodałyśmy drobny makaron, efekt jest podobny. Można do zupy dodać mięso obrane ze skrzydełek. Zupa będzie bardziej treściwa i gęsta, jak danie jednogarnkowe.