Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa kalafiorowa to obowiązkowy posiłek w każdym domu, kiedy tylko w sklepach zaczynają pojawiać się pierwsze młode główki tego wyjątkowego warzywa. To też świetny sposób, by po ugotowaniu kalafiora do obiadu nie pozostały żadne resztki - wystarczy wywar z gotowania użyć jako bazy do zupy i dołożyć kilka dodatkowych składników - warzyw, przypraw i mięsa.
Świeży kalafior zawiera wiele witamin i minerałów, w tym także te o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Przeciwutleniacze w kalafiorze hamują procesy starzenia, zmniejszają ryzyko licznych chorób cywilizacyjnych oraz podnoszą ogólną odporność organizmu. Warzywo dostarcza również sporej ilości witamin z grupy B, które wpływają korzystnie na układy sercowo-naczyniowy czy nerwowy. Z kolei błonnik w kalafiorze wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit i jest też wartościowy dla osób chcących zrzucić nadmiarowe kilogramy. Niskokaloryczny kalafior będzie wspaniałym urozmaiceniem dla tych, dla których nie jest obca dieta wegetariańska czy redukcyjna.
Podstawą zupy kalafiorowej jest oczywiście bulion. W przypadku osób na diecie wegańskiej nie ma oczywiście mowy o mięsnym wywarze, ale w każdym innym przypadku warto wykorzystać drobiowy czy nawet wołowy dla bardziej intensywnego smaku i nieco większej zawartości tłuszczu, który jest nośnikiem całego aromatu. Jeśli masz ugotowany rosół sprzed kilku dni, możesz bez obaw go wykorzystać i pominąć krok z przyrządzeniem mięsa. Nie wylewaj też wody z gotowania kalafiora z dnia poprzedniego, na przykład po przyrządzeniu warzyw na patelnię z kiełbasą. Będzie świetną bazą, w której wystarczy ugotować porcję rosołową i warzywa.
Ugotowanie zupy kalafiorowej nie różni się wiele od przyrządzenia zwykłego rosołu, z tą różnicą, że czas gotowania jest znacznie krótszy i oczywiście nie może zabraknąć najważniejszego składnika, czyli różyczek kalafiora. Poza nimi w daniu mogą się znaleźć:
Całość powinna lekko pyrkać do miękkości wszystkich składników, co daje czas gotowania 25 minut. Na tym etapie możesz zdecydować, czy chcesz pozostawić bulion z pływającymi kawałkami nowalijek, czy też na przykład podać na stół zupę krem - wystarczy całość zmiksować na jednolitą masę za pomocą blendera ręcznego czy kielichowego. Pamiętaj tylko, by wcześniej wyjąć ewentualne ziarenka pieprzu czy liść laurowy, jeśli z nich korzystasz.
Kalafior jest delikatnym warzywem, który nie posiada dominującego smaku, dlatego jego wydobycie wymaga dłuższego gotowania na małym ogniu. Stąd też nie wybieraj mocnych ziół do tego dania. Wystarczą podstawowe przyprawy: sól, pieprz, koperek. Kurkuma w bardzo niewielkiej ilości może podkreślić smak zupy oraz nadać jej pięknego koloru. Tak samo liść laurowy czy ziele angielskie są nieodłącznym elementem przygotowania bulionu warzywnego. Nie zapominaj też dodać kwaśną śmietanę, która delikatnie zabieli całość, chociaż jeśli przygotowujesz zupę wegańską, możesz pominąć ten element. Zupa kalafiorowa powinna być delikatna i mało intensywna w smaku, dzięki czemu bez obaw podasz ją nawet mniejszym dzieciom.
Taka domowa zupa kalafiorowa przed zabieleniem nadaje się do mrożenia - wystarczy przelać ją razem z warzywami do odpowiednich plastikowych pojemników lub woreczków. Dzięki temu możesz odmrozić ją nawet wtedy, kiedy w sklepach nie ma świeżych główek. Z powodzeniem sprawdzą się też mrożone różyczki kalafiora dostępne w wielu sklepach przez cały rok.
Tradycyjne polskie zupy mają w sobie wyjątkowy smak i aromat. Należą do nich zupa ogórkowa z przepisu babci, klasyczna pomidorowa, czy właśnie zupa kalafiorowa ze śmietaną. Te zdrowe zupy nie tylko są pyszne, ale także dostarczają wielu cennych składników odżywczych oraz zapewniają sytość przez długi czas.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1301
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24847
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1301
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24847
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 84
Składniki
Mięso oczyść i umyj, przełóż do dużego garnka. Zalej je wodą i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie zdejmij szumowiny, a wywar przecedź przez sitko. Przelej go do czystego garnka.
Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i ziemniaki pokrój w dość dużą kostkę; pietruszkę, seler i cebulę w drobną, a kalafior podziel na różyczki. Odłóż kilka większych różyczek na bok. Wszystkie warzywa z wyłączeniem odłożonego wcześniej kalafiora przełóż do gotującego się bulionu i gotuj aż będą al dente przez ok. 15 minut.
Po tym czasie dodaj większe różyczki kalafiora i gotuj jeszcze przez 5 minut. Powinny być zmiękczone, ale nie całkowicie rozgotowane. Koperek i pietruszkę posiekaj i dodaj do zupy. Zabiel ją śmietaną i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupa kalafiorowa dobrze smakuje na ciepło, jak i po delikatnym schłodzeniu.