Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Zupa rybna z głów karpia
  • Zupy
  • Przepis na

Zupa rybna z głów karpia

07.08.2025 Odsłon: 10488
5.0 (11 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Zupa rybna z głów karpia to pyszne i aromatyczne danie wigilijne, które świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla czerwonego barszczu z przepisu babci z uszkami czy wigilijnej zupy grzybowej. Z pewnością będzie idealna dla osób, które szanują podejście "zero waste" - dzięki temu daniu nie pozostają żadne resztki.

Zupa rybna z głowy karpia - czy to trudne? 

To idealny sposób na wykorzystanie części karpia, które często są wyrzucane do śmieci po wycięciu dzwonków. Dzięki temu nie marnujesz jedzenia, a głowy, które są bogate w kolagen i aromat, stanowią świetną bazę do tego dania. Zupę rybną z głów warto podawać także ze względu na liczne walory prozdrowotne - wpływa pozytywnie na kondycję skóry, stawów i paznokci. Dostarcza wielu witamin i minerałów, a także kwasów tłuszczowych, które wspierają zdrowie układów sercowo-naczyniowego i nerwowego. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zupa z głów karpia na wigilijnym stole - jakie dodatki? 

Co do zasady, najlepiej dodać te same warzywa, które dajesz w przypadku zwykłego bulionu z kurczaka. Nie zapomnij o kawałkach pora, selera i marchewki; obierz je przed użyciem. Choć przepis nie mówi o cebuli, możesz także ją dołożyć, po opaleniu nad ogniem. Dzięki temu zupa z głów karpia zyska pięknego koloru i niesamowitego aromatu. Ziołowej nuty dodadzą natka pietruszki, liście laurowe czy kilka ziaren ziela angielskiego; dodajemy też koniecznie lubczyk. Dość nietypowym, ale bardzo pożądanym dodatkiem jest również gałka muszkatołowa. Całość powinna gotować się przez co najmniej 30 minut - do czasu miękkości warzyw i ładnego odchodzenia mięsa. W tym czasie zbieraj regularnie szumowiny. 

Bulion z głów karpia - co zrobić, by nie był mętny? 

By zupa rybna z karpia była idealnie przejrzysta, warto znać kilka sztuczek. Można sparzyć dwie głowy karpia krótko wrzątkiem przed zalaniem wodą i rozpoczęciem gotowania. W czasie samego gotowania ryby unikaj gwałtownego wrzenia - zupa powinna delikatnie bulgotać na małym ogniu. Wyżej wspomniana, opalana cebula także ułatwi klarowanie bulionu z głów karpia. Innym rozwiązaniem, znanym z przygotowywania klasycznego rosołu, jest jajko, a dokładnie jego białko. Wlej je pod sam koniec gotowania, a zbierze wszystkie pozostawione zanieczyszczenia i szumowiny. 

Wigilijna zupa rybna z karpia - jak uniknąć ości? 

Zupa rybna z karpia nie może zawierać żadnych ości, bo znacząco utrudnią one spożywanie danie i sprawią, że będzie to niekomfortowe. Dlatego od razu po tym, jak usuniesz kawałki ryby oraz warzywa, oczyść bulion przez gazę i usuń wszystkie drobiny. Mięso z głów obieraj bardzo ostrożnie i sprawdzaj kawałki w palcach, by nie wrzucić ości z powrotem do zupy. Zwracaj też uwagę na warzywa, bo w miąższu także może schować się zapodziana gdzieś ość. 

Jak usunąć nieprzyjemny zapach zupy rybnej? 

Intensywny zapach ryby można zneutralizować, dokładając do bulionu dużą ilość świeżych warzyw. Dodaj do zupy również sok z cytryny, który nie tylko danie orzeźwi, ale także właśnie zmniejszy nieprzyjemny aromat. Ważne jest też użycie świeżych kawałków karpia, dlatego gotowanie zupy rozpocznij od razu po wycięciu dzwonków - nie odkładaj tego na dzień następny! Jeśli nie masz takiej możliwości, przechowuj głowy w lodówce, przykryte folią aluminiową, przez maksymalnie 24 godziny. 

Czy można użyć innych części ryby? 

Użycie głów jest zalecane, ale nie konieczne. Zupę rybną możesz przygotować, wykorzystując do tego filety czy nadmiarowe dzwonki. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku nie będzie tak esencjonalna. W głowach znajduje się najwięcej smaku i kolagenu, który odpowiada właśnie za charakterystyczny posmak umami i lekką cierpkość na języku. Same głowy z powodzeniem kupisz w większości sklepów rybnych, a tuż przed Wigilią – w niemal wszystkich, większych marketach spożywczych. 

Zupa rybna na bazie głów z karpia to danie jedyne w swoim rodzaju - aromatyczne, rozgrzewające, dodające energii i licznych substancji odżywczych. Choć wymaga nieco pracy, to z pewnością warto ją przyrządzić na zbliżającą się Wigilię świąt Bożego Narodzenia. Zaskoczysz wszystkich, gdy powiesz, z czego jest zrobiona.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

basiliana
basiliana
Ciasta

Kruchy jabłecznik z budyniem

Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kurczak
  • Ciasta

Odsłon: 126706

> 60 min >60 min
283
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 647

do 60 min 60 min
1
Camilla24
Camilla24
Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Ciasta Ciasto ze śliwkami

pyszne i proste ciasto ze sliwkami

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 15263

> 60 min >60 min
34
Martuś29
Martuś29
Desery

szybkie ciasto bananowe

Desery szybkie ciasto bananowe

najlepiej smakuje z polewą mleczna

  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5781

do 15 min 15 min
8
Anika1
Anika1
Dania główne

Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Dania główne Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 27509

> 60 min >60 min
38
agafia
agafia
Zupy

mocno koperkowa zupa z kalarepki

Zupy mocno koperkowa zupa z kalarepki

kalarepka + koperek = duet doskonały

  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 774

do 30 min 30 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

basiliana
basiliana
Ciasta

Kruchy jabłecznik z budyniem

Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kurczak
  • Ciasta

Odsłon: 126706

> 60 min >60 min
283
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 647

do 60 min 60 min
1
Camilla24
Camilla24
Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Ciasta Ciasto ze śliwkami

pyszne i proste ciasto ze sliwkami

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 15263

> 60 min >60 min
34
Martuś29
Martuś29
Desery

szybkie ciasto bananowe

Desery szybkie ciasto bananowe

najlepiej smakuje z polewą mleczna

  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5781

do 15 min 15 min
8
Anika1
Anika1
Dania główne

Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Dania główne Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 27509

> 60 min >60 min
38
agafia
agafia
Zupy

mocno koperkowa zupa z kalarepki

Zupy mocno koperkowa zupa z kalarepki

kalarepka + koperek = duet doskonały

  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 774

do 30 min 30 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Zupa rybna z głów karpia
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 2-3 głowy karpia,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • por (biała i jasnozielona część),
  • duża cebula,
  • 2 litry wody lub bulionu drobiowego,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • lubczyk,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj głowy karpia, aby pozbyć się oczu. Następnie włóż je do dużego garnka i zalej wodą lub bulionem. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika i zostaw tak na 20 minut.

2

W tym czasie przygotuj warzywa. Marchewki, pietruszki i seler obierz. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Cebulę obierz i umyj, przekrój na pół. Tak samo przygotuj por. Dodaj do garnka.

3

Dopraw zupę zielem angielskim, liśćmi laurowymi. W taki sposób gotuj przez kolejne 20 minut. Głowy karpia po tym czasie możesz już usunąć. Jeśli nie chcesz, aby warzywa pływały w zupie, wyciągnij je i posiekaj drobno tylko te, które mają pozostać do zjedzenia.

4

Teraz dopraw całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Dodaj też odrobinę lubczyku i gałki muszkatołowej. Zagotuj. Odrobinę wywaru wlej do miski, zalej śmietanką słodką i wymieszaj. Połącz całość w garnku.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki