Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa rybna z głów karpia to pyszne i aromatyczne danie wigilijne, które świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla czerwonego barszczu z przepisu babci z uszkami czy wigilijnej zupy grzybowej. Z pewnością będzie idealna dla osób, które szanują podejście "zero waste" - dzięki temu daniu nie pozostają żadne resztki.
To idealny sposób na wykorzystanie części karpia, które często są wyrzucane do śmieci po wycięciu dzwonków. Dzięki temu nie marnujesz jedzenia, a głowy, które są bogate w kolagen i aromat, stanowią świetną bazę do tego dania. Zupę rybną z głów warto podawać także ze względu na liczne walory prozdrowotne - wpływa pozytywnie na kondycję skóry, stawów i paznokci. Dostarcza wielu witamin i minerałów, a także kwasów tłuszczowych, które wspierają zdrowie układów sercowo-naczyniowego i nerwowego.
Co do zasady, najlepiej dodać te same warzywa, które dajesz w przypadku zwykłego bulionu z kurczaka. Nie zapomnij o kawałkach pora, selera i marchewki; obierz je przed użyciem. Choć przepis nie mówi o cebuli, możesz także ją dołożyć, po opaleniu nad ogniem. Dzięki temu zupa z głów karpia zyska pięknego koloru i niesamowitego aromatu. Ziołowej nuty dodadzą natka pietruszki, liście laurowe czy kilka ziaren ziela angielskiego; dodajemy też koniecznie lubczyk. Dość nietypowym, ale bardzo pożądanym dodatkiem jest również gałka muszkatołowa. Całość powinna gotować się przez co najmniej 30 minut - do czasu miękkości warzyw i ładnego odchodzenia mięsa. W tym czasie zbieraj regularnie szumowiny.
By zupa rybna z karpia była idealnie przejrzysta, warto znać kilka sztuczek. Można sparzyć dwie głowy karpia krótko wrzątkiem przed zalaniem wodą i rozpoczęciem gotowania. W czasie samego gotowania ryby unikaj gwałtownego wrzenia - zupa powinna delikatnie bulgotać na małym ogniu. Wyżej wspomniana, opalana cebula także ułatwi klarowanie bulionu z głów karpia. Innym rozwiązaniem, znanym z przygotowywania klasycznego rosołu, jest jajko, a dokładnie jego białko. Wlej je pod sam koniec gotowania, a zbierze wszystkie pozostawione zanieczyszczenia i szumowiny.
Zupa rybna z karpia nie może zawierać żadnych ości, bo znacząco utrudnią one spożywanie danie i sprawią, że będzie to niekomfortowe. Dlatego od razu po tym, jak usuniesz kawałki ryby oraz warzywa, oczyść bulion przez gazę i usuń wszystkie drobiny. Mięso z głów obieraj bardzo ostrożnie i sprawdzaj kawałki w palcach, by nie wrzucić ości z powrotem do zupy. Zwracaj też uwagę na warzywa, bo w miąższu także może schować się zapodziana gdzieś ość.
Intensywny zapach ryby można zneutralizować, dokładając do bulionu dużą ilość świeżych warzyw. Dodaj do zupy również sok z cytryny, który nie tylko danie orzeźwi, ale także właśnie zmniejszy nieprzyjemny aromat. Ważne jest też użycie świeżych kawałków karpia, dlatego gotowanie zupy rozpocznij od razu po wycięciu dzwonków - nie odkładaj tego na dzień następny! Jeśli nie masz takiej możliwości, przechowuj głowy w lodówce, przykryte folią aluminiową, przez maksymalnie 24 godziny.
Użycie głów jest zalecane, ale nie konieczne. Zupę rybną możesz przygotować, wykorzystując do tego filety czy nadmiarowe dzwonki. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku nie będzie tak esencjonalna. W głowach znajduje się najwięcej smaku i kolagenu, który odpowiada właśnie za charakterystyczny posmak umami i lekką cierpkość na języku. Same głowy z powodzeniem kupisz w większości sklepów rybnych, a tuż przed Wigilią – w niemal wszystkich, większych marketach spożywczych.
Zupa rybna na bazie głów z karpia to danie jedyne w swoim rodzaju - aromatyczne, rozgrzewające, dodające energii i licznych substancji odżywczych. Choć wymaga nieco pracy, to z pewnością warto ją przyrządzić na zbliżającą się Wigilię świąt Bożego Narodzenia. Zaskoczysz wszystkich, gdy powiesz, z czego jest zrobiona.
Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...
Odsłon: 27509
Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...
Odsłon: 27509
Składniki
Przygotuj głowy karpia, aby pozbyć się oczu. Następnie włóż je do dużego garnka i zalej wodą lub bulionem. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika i zostaw tak na 20 minut.
W tym czasie przygotuj warzywa. Marchewki, pietruszki i seler obierz. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Cebulę obierz i umyj, przekrój na pół. Tak samo przygotuj por. Dodaj do garnka.
Dopraw zupę zielem angielskim, liśćmi laurowymi. W taki sposób gotuj przez kolejne 20 minut. Głowy karpia po tym czasie możesz już usunąć. Jeśli nie chcesz, aby warzywa pływały w zupie, wyciągnij je i posiekaj drobno tylko te, które mają pozostać do zjedzenia.
Teraz dopraw całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Dodaj też odrobinę lubczyku i gałki muszkatołowej. Zagotuj. Odrobinę wywaru wlej do miski, zalej śmietanką słodką i wymieszaj. Połącz całość w garnku.