Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnie już, smętnie wiszące na krzaczkach pomidory gruntowe zasługują na coś szczególnego! Tym bardziej, że podczas dni włoskich w Lidlu kupiłam świeże tortelloni z gorgonzolą i orzechami włoskimi. To one zainspirowały mnie do przygotowania sycącej, jesiennej pomidorówki, pełnej włoskich smaków.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35788
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1231
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1765
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6085
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35788
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1231
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1765
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6085
        
        
                Składniki
W dużym garnku rozgrzej masło klarowane lub oliwę. Delikatnie podsmaż na tłuszczu posiekaną cebulę, po chwili dodaj czosnek, a następnie przyprawy: oregano, słodką paprykę, syrop z agawy (albo inny słód, ja następnym razem wypróbuję na przykład syrop z daktyli), nieco mielonego pieprzu i szczyptę soli.
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i podsmaż przez krótką chwilę.
Teraz dodaj pokrojone pomidory świeże, ze słoika lub z puszki. Gotuj wszystko przez 5 minut. Dodaj gorący bulion i doprowadź całość do wrzenia.
Czas na dodanie do garnka z zupą świeżych pierożków tortelloni lub tortelini, zależnie od Twojego wyboru.
Sprawdź na opakowaniu, jak długo powinny się gotować, bo różnie z tym bywa, ale nasza praktyka pokazuje, że te podane czasy są zawsze trochę zbyt krótkie. Cóż, może my po prostu lubimy rozgotowane kluchy, ale o gustach się nie dyskutuje, potrawa ma smakować biesiadnikom. Dlatego po upływie zalecanego przez producenta czasu po prostu wyjmij jeden pierożek na talerz i sprawdź, czy stan jego ugotowania Ci odpowiada. Jeśli tak – przystąp do dalszych kroków, a jeśli nie – gotuj całość jeszcze przez jakiś czas.
Gdy już pierożki będą ugotowane, dodaj do garnka opłukane liście szpinaku. Przemieszaj łyżką, by się sparzyły, ale nie powinny długo się gotować.
Teraz dodaj do garnka śmietankę kremówkę, wymieszaj.
Na koniec wsyp do zupy tarty ser parmezan lub inny podobny, przypraw ewentualnie pieprzem i solą.
Wymieszaj jeszcze raz wszystko i nalewaj na talerze.
Parmezan wspaniale zagęszcza i doprawia zupę, dzięki czemu staje się ona tak samo syta, jak większość potraw jednogarnkowych. W dodatku danie gotuje się naprawdę szybko.