Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek na zakwasie to tradycyjna polska zupa, której nie może zabraknąć w Wielkanoc. Najprościej jest skorzystać z półproduktów, ale warto zrobić zakwas samodzielnie. Do przygotowania żurku użyj wywaru z warzyw korzeniowych (niech znajdą się wśród nich ziemniaki, które wykorzystasz do podania żurku) ugotowanych z dodatkiem ziela angielskiego, listów laurowych i soli.
Polecam.
Odsłon: 148
Polecam.
Odsłon: 148
Składniki
Wymieszaj składniki na zakwas (czosnek – obrany, w całości) w starannie umytym i wyparzonym słoiku. Przykryj słoik bawełnianą ściereczką i przymocuj ją gumką recepturką. Ustaw w ciepłym, ciemnym miejscu. Pozostaw na 7-8 dni. Mieszaj zakwas kilka razy dziennie (używaj wyparzonej łyżki, by w zakwasie nie rozwinęła się pleśń).
Pokrój kiełbasę na plasterki, a boczek w kostkę. Podsmaż boczek w garnku z grubym dnem. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj kiełbasę. Smaż przez kilka minut.
Wlej do garnka gorący wywar. Dodaj majeranek i obrane ząbki czosnku. Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.
Dolej do garnka zakwas (możesz wlać cały lub trochę mniej – do smaku). Dodaj chrzan. Wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 10 minut.
Pod koniec gotowania dodaj do żurku śmietanę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem żurku podgrzej w nim pokrojone ziemniaki. Serwuj z pokrojonymi na ćwiartki jajkami na twardo.