Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek na zakwasie to tradycyjna polska zupa, której nie może zabraknąć w Wielkanoc. Do przygotowania żurku użyj wywaru z warzyw korzeniowych (niech znajdą się wśród nich ziemniaki, które wykorzystasz do podania żurku) ugotowanych z dodatkiem ziela angielskiego, listów laurowych i soli.
Chociaż w różnych regionach Polski przygotowywane są różne wersje tej potrawy, żurek z białą kiełbasą i jajkiem jest najpopularniejszy. Najlepiej, gdy do przygotowania zupy użyty będzie domowy zakwas. Nie każdy decyduje się na zrobienie go samodzielnie, a szkoda, bo przepis jest naprawdę prosty.
Najlepiej jest przygotowywać zupę samodzielnie od początku do końca, a więc zaczynając od przepisu na zakwas. Najważniejsze jest, aby zacząć pracę już kilka dni wcześniej - inaczej to się nie uda.
Przygotuj czysty, wyparzony słoik. Składniki na zakwas wymieszaj, przykryj słoik bawełnianą ścierką, umocuj ją przy pomocy gumki recepturki. Odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na 7-8 dni. Pamiętaj, aby zakwas kilka razy mieszać. Z tak przygotowanym zakwasem żurek wielkanocny będzie wyjątkowy.
Tradycyjny żurek na Wielkanoc wykonasz w prosty sposób, szczególnie, gdy masz już przygotowany zakwas. Kiełbasę pokrój na plasterki, a boczek w kostkę. Przygotuj garnek z grubym dnem, podsmażaj najpierw boczek, później dodaj kiełbasę, smaż razem przez kilka minut. Do garnka wlej gorący wywar, dodaj majeranek i ząbki czosnku, gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny. Dolej zakwas, dodaj chrzan i zamieszaj. Gotuj przez 10 minut, pod koniec dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, zamieszaj. Serwuj z pokrojonymi ziemniakami i jajkiem.
Jak widać, przygotowanie żurku może być naprawdę szybkie - a efekt perfekcyjny. Taki żurek z dodatkiem chrzanu posmakuje zwłaszcza wielbicielom wyrazistych smaków.
Każdy chciałby ugotować dobry żurek, ale trudno określić, co jest najważniejsze, by zupa miała wyjątkowy smak. Doświadczone gospodynie nie mają wątpliwości - podstawą rzeczywiście jest zakwas, domowej roboty lub dobrej jakości gotowy produkt.
Nie bez znaczenia są także przyprawy, dlatego właśnie tak pyszny jest żurek z dodatkiem majeranku. Zdaniem wielu osób najlepszy jest żurek z dodatkiem śmietany, warto więc zdecydować się na dodanie tego składnika.
Tradycyjny żurek ma jednak sporo wersji - zupa przygotowywana w różnych częściach kraju, przez różne gospodynie, z czasem zyskała wiele wariantów.
Wśród naszych przepisów można znaleźć m.in. żurek z grzybami, żurek na maślance czy żurek na kościach wędzonych. Popularnością cieszy się także żurek podawany z pieczonymi ziemniakami.
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3626
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1732
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3626
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1732
Składniki
Wymieszaj składniki na zakwas (czosnek – obrany, w całości) w starannie umytym i wyparzonym słoiku. Przykryj słoik bawełnianą ściereczką i przymocuj ją gumką recepturką. Ustaw w ciepłym, ciemnym miejscu. Pozostaw na 7-8 dni. Mieszaj zakwas kilka razy dziennie (używaj wyparzonej łyżki, by w zakwasie nie rozwinęła się pleśń).
Pokrój kiełbasę na plasterki, a boczek w kostkę. Podsmaż boczek w garnku z grubym dnem. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj kiełbasę. Smaż przez kilka minut.
Wlej do garnka gorący wywar. Dodaj majeranek i obrane ząbki czosnku. Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.
Dolej do garnka zakwas (możesz wlać cały lub trochę mniej – do smaku). Dodaj chrzan. Wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 10 minut.
Pod koniec gotowania dodaj do żurku śmietanę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem żurku podgrzej w nim pokrojone ziemniaki. Serwuj z pokrojonymi na ćwiartki jajkami na twardo.