Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromat tej wyjątkowej zupy kojarzy się wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Tradycyjny żurek staropolski zachwyca swoim aromatem, którego nie da się pomylić z niczym innym. Bez wątpienia jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych zup kuchni polskiej - każdy z nas jadł go choć raz lub przynajmniej miał taką okazję. Chociaż śmiało można jeść go także na co dzień, Wielkanoc to oczywiście najlepszy czas na przygotowanie żurku staropolskiego.
Czy trudno jest ugotować żurek domowy? Niekoniecznie - podstawą jest dobry przepis, jakościowe składniki i ścisłe trzymanie się wskazówek. Do przygotowania tej zupy możesz wykorzystać oczywiście gotowy zakwas, ale my zachęcamy do tego, by postawić na domowy. Sekretem dobrego żurku jest oczywiście dobra jakościowo kiełbasa oraz przyprawy do żurku, które dodadzą zupie smaku i aromatu. Gdy przy serwowaniu zupy dodasz jajka na twardo, będzie przepysznie. Żurek po staropolsku zachwyci wszystkich.
Gdy decydujesz się na przygotowanie żurku staropolskiego, musisz dokładnie zastanowić się nad składnikami - niektórzy uważają, że obowiązkowa będzie biała kiełbasa, ale śmiało możesz użyć też innej i zupa będzie równie smaczna. Żurek biały to prawdziwy symbol Wielkanocy - sprawdź także nasze przepisy na pasztet wielkanocny czy mazurek kajmakowy.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13753
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 153
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 368
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13753
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 153
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 368
Składniki
Połącz składniki na zakwas w wyparzonym słoiku. Wymieszaj. Przykryj słoik kilkoma warstwami gazy lub bawełnianą ściereczką. Przymocuj przykrycie gumką recepturką. Odstaw w ciepłe, ocienione miejsce na 7-8 dni. Co najmniej dwa razy dziennie zamieszaj zakwas wyparzoną łyżką (nie może pojawić się w nim pleśń!).
Namocz grzyby i pokrój w paski. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Pokrój w kostkę kiełbasę i boczek. Podsmaż na patelni. Gdy z wędlin wysmaży się tłuszcz, dodaj na patelnię pokrojoną w piórka cebulę (jeśli tłuszczu jest mało, możesz dolać nieco oleju). Smaż do zeszklenia cebuli.
Przełóż zawartość patelni do garnka (razem z tłuszczem). Dodaj suszone grzyby, czosnek, ziele angielskie i listki laurowe. Zalej wodą i zagotuj. Gotuj bazę na żurek przez około 40 minut.
Dolej do bazy zakwas (do smaku – możesz całość). Dopraw chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez chwilę, co pewien czas mieszając. Na koniec dodaj do żurku ugotowane ziemniaki.