Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromat tej wyjątkowej zupy kojarzy się wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Tradycyjny żurek staropolski zachwyca swoim aromatem, którego nie da się pomylić z niczym innym. Bez wątpienia jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych zup kuchni polskiej - każdy z nas jadł go choć raz lub przynajmniej miał taką okazję. Chociaż śmiało można jeść go także na co dzień, Wielkanoc to oczywiście najlepszy czas na przygotowanie żurku staropolskiego.
Czy trudno jest ugotować żurek domowy? Niekoniecznie - podstawą jest dobry przepis, jakościowe składniki i ścisłe trzymanie się wskazówek. Do przygotowania tej zupy możesz wykorzystać oczywiście gotowy zakwas, ale my zachęcamy do tego, by postawić na domowy. Sekretem dobrego żurku jest oczywiście dobra jakościowo kiełbasa oraz przyprawy do żurku, które dodadzą zupie smaku i aromatu. Gdy przy serwowaniu zupy dodasz jajka na twardo, będzie przepysznie. Żurek po staropolsku zachwyci wszystkich.
Gdy decydujesz się na przygotowanie żurku staropolskiego, musisz dokładnie zastanowić się nad składnikami - niektórzy uważają, że obowiązkowa będzie biała kiełbasa, ale śmiało możesz użyć też innej i zupa będzie równie smaczna. Żurek biały to prawdziwy symbol Wielkanocy - sprawdź także nasze przepisy na pasztet wielkanocny czy mazurek kajmakowy.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242711
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242711
Składniki
Połącz składniki na zakwas w wyparzonym słoiku. Wymieszaj. Przykryj słoik kilkoma warstwami gazy lub bawełnianą ściereczką. Przymocuj przykrycie gumką recepturką. Odstaw w ciepłe, ocienione miejsce na 7-8 dni. Co najmniej dwa razy dziennie zamieszaj zakwas wyparzoną łyżką (nie może pojawić się w nim pleśń!).
Namocz grzyby i pokrój w paski. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Pokrój w kostkę kiełbasę i boczek. Podsmaż na patelni. Gdy z wędlin wysmaży się tłuszcz, dodaj na patelnię pokrojoną w piórka cebulę (jeśli tłuszczu jest mało, możesz dolać nieco oleju). Smaż do zeszklenia cebuli.
Przełóż zawartość patelni do garnka (razem z tłuszczem). Dodaj suszone grzyby, czosnek, ziele angielskie i listki laurowe. Zalej wodą i zagotuj. Gotuj bazę na żurek przez około 40 minut.
Dolej do bazy zakwas (do smaku – możesz całość). Dopraw chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez chwilę, co pewien czas mieszając. Na koniec dodaj do żurku ugotowane ziemniaki.