Do góry

Newsy

Przysmaki Wschodu: Pierogi, placki, żur

Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony.

Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL

Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki. Ryby są częściej duszone, pieczone i suszone niż w innych rejonach Polski.


Podlasie: Wpływy sąsiadów

Charakterystycznymi potrawami, których możemy skosztować na Podlasiu są m.in. babka kartoflana, bliny, kołduny czy czebureki, a także kołduny tatarskie.

Więcej na temat zup regionalnych znajdziesz w naszej darmowej książce, którą możesz pobrać w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), mobi (Kidle) i epub (iPad i różne tablety).

 

Ebook Najlepsze zupy polskich regionów. Kliknij!


Pobierz ebooka Najlepsze zupy polskich regionów w formacie pdf

Pobierz ebooka Najlepsze zupy polskich regionów w formacie epub. Kliknij!

Pobierz ebooka Najlepsze zupy polskich regionów w formacie mobi. Kliknij!

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

 

Tradycyjnie zupy gotuje się tam na wywarze mięsnym z dodatkiem śmietany, a podaje i na zimno, i na gorąco (w zależności od pory roku).

Zupy zagęszcza się mąką lub krochmalem, dodaje się do nich także zasmażki. Charakterystycznym szczegółem jest to, że niemal do każdej potrawy podaje się chleb, najczęściej ciemny.


Żur i chłodnik

Tradycyjny żur pochodzący z Białostocczyzny przyrządzany jest na zakwasie. Szklankę mąki żytniej zalewamy 2 szklankami letniej wody i dodajemy do nich skórkę razowego chleba. Po dwóch dniach w ciepłym miejscu zakwas będzie gotowy.

Wrzucamy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, cebulę, skwarki lub kiełbasę. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości.

Do chłodnika litewskiego - według przepisu pochodzącego z regionu Białostocczyzny - potrzebować będziemy 30 dkg pierś z kurczaka, 2 szklanki kwaśnego mleka, 1 szklankę kwaśnej śmietany, 2 pęczki młodych buraków, 2 ogórki, 2 ukwaszone ogórki, pęczek koperku i szczypiorku, 1 łyżkę oleju, 2 jaja na twardo i soku z cytryny.

Umytą, osuszoną i natartą solą i olejem pierś z kurczaka pieczemy do zrumienienia. Pokrojoną botwinkę solimy i gotujemy do miękkości i dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, szczypior i koperek. Dodajemy kefir, śmietanę i mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pokrojoną w paski pierś z kurczaka dodajemy do chłodnika i schładzamy.


Lubelszczyzna: Kraina miodem płynąca

Lubelszczyzna to także region, w którym odnaleźć można zarówno wpływy polskie, jak i białoruskie, ukraińskie czy tatarskie. Kuchnia Lubelszczyzny wykorzystuje duże ilości roślin bulwiastych. Niektóre gminy słyną z upraw gryki, z której produkowane są miody i kaszę. Stąd sporo w tym regionie dań z kaszy gryczanej - takich jak piróg biłgorajski czy pierogi z kaszą.

Ostatnio do produktów prawnie chronionych unijnym prawem dołączyły tradycyjne lubelskie cebularze, pochodzące z tradycji żydowskiej.

Na Lubelszczyźnie często zaprawia się zupy śmietaną i mąką. Najczęściej gotuje się je na wywarze mięsnym.


Zacierkowa legenda

Tradycyjną, domową zupą na Lubelszczyźnie jest zupa zacierkowa. Można ją przyrządzić z 2 cebul, 3 ziemniaków, 1 pora, 1 marchewki, 1 kostki rosołowej, ze szczyptą majeranku i soli i liściem laurowym do smaku.

Wszystko, oprócz ziemniaków, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy około kwadransa, po czym wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i znów gotujemy około 15 minut.

Do zacierek będzie nam potrzebne: 1/3 szklanki letniej wody, 3/4 szklanki mąki pszennej i sól. Zagniatamy z tego ciasto, takie jak na pierogi. W palcach lepimy małe kluseczki i zasypujemy je mąką, aby się nie sklejały. Do gotującej się zupy wrzucamy zacierki i gotujemy około 5 minut.

Do smaku możemy podsmażyć trochę boczku razem z cebulką (cebulę dodajemy później) i dodać do zupy.


Jabłuszko w zupie

Na liście produktów tradycyjnych Lubelszczyzny znajduje się ciekawa zupa - przyrządzana z jabłek. Jest to jabłczanka z Fajsławic. Do garnka z ugotowanymi suszonymi jabłkami dodaje się śmietanę z mąką, aby zagęścić zupę. Można dodać cukier do smaku, ale nie jest konieczny. Zupę je się albo z ziemniakami, albo z chlebem.

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 października 2014 Ciekawy artykul, jednak dla mnie minely bezpowrotnie zageszczanie zup maka , to juz historia.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń